NATO’nun doğu kanadındaki savunma yapısı, 2026 yılı ortası itibarıyla 50.000 personeli komuta kapasitesine sahip 1. Alman-Hollanda Kolordusu’nun (1GNC) bölgeye intikaliyle birlikte yeni bir döneme giriyor. Bu kritik görev değişimi, İttifak’ın bölgedeki savunma düzenlemelerinde yeni bir operasyonel evreyi başlatıyor.
NATO’nun savunma stratejisinde yapılan bu güncelleme, daha önce Polonya’da konuşlu Çokuluslu Kuzeydoğu Kolordusu tarafından yürütülen görevin yeni bir evreye taşınması anlamına geliyor. Ayrıca Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik süregelen saldırıları ve NATO sınırları yakınındaki faaliyetleri, İttifak’ı askeri duruşunu modernize etmeye yöneltti.
Estonya Savunma Bakanı Hanno Pevkur, bu stratejik değişikliğin ülkesinin güvenlik mimarisini doğrudan pekiştirdiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Almanya ve Hollanda’nın kolordu seviyesinde liderliği üstlenmesi, müttefiklerimizin bölgemizdeki görünürlüğünü artırırken, Estonya Silahlı Kuvvetleri ile yürütülecek ortak eğitim faaliyetlerini de çok daha yüksek bir seviyeye taşıyacaktır”.
Çok Uluslu Bir Gücün Operasyonel Yetkinliği
1995 yılında kurulan ve karargâhı Almanya’nın Münster kentinde bulunan 1. Alman-Hollanda Kolordusu, günümüzde 16 farklı NATO üyesinin personel katkısıyla güçlendirilmiş bir yapıya sahiptir. Almanya ve Hollanda arasında dönüşümlü olarak yönetilen kolordu, bugüne kadar üstlendiği çok uluslu görevlerle saha tecrübesini en üst seviyeye taşımış bir yapı. Ayrıca kolordu özellikle kriz yönetimi ve barışı koruma operasyonlarındaki geçmişiyle dikkat çekiyor; örneğin 2003, 2009 ve 2013 yıllarında Afganistan’daki NATO liderliğindeki ISAF operasyonlarında sahadaki dengeleri gözeten kritik roller üstlendiler. Bununla da kalmayıp, 2005’ten 2024’e kadar uzanan süreçte tam yedi kez NATO Mukabele Kuvvetleri bünyesinde yüksek hazırlık seviyesinde görev alarak, her an harekete geçebilecek bir refleks kazandılar. Günümüzde ise sadece askerî tatbikatları yürütmekle yetinmeyip, savunma hazırlıklarından operasyonel yönetime kadar oldukça geniş bir yelpazede, çok uluslu kuvvetlerin nasıl bir uyum içinde çalışması gerektiğine dair önemli bir pratik sunuyorlar.
Yeni düzenleme ile 1GNC, NATO komuta hiyerarşisinde Estonya Tümeni’nin üstünde yer alarak, bölgedeki savunma şemsiyesini genişletiyor. Estonya Tümeni bünyesinde iki Estonya tugayı, Tapa’da konuşlu Birleşik Krallık liderliğindeki NATO muharebe grubu, Fransa’nın askeri katkıları ve Birleşik Krallık 4. Tugayı bulunuyor. Öte yandan geçtiğimiz yıldan bu yana Estonyalı askerlerin de kolordu çalışmalarına aktif katılımı, sahadaki entegrasyonun operasyonel verimliliğini artırıyor.
🔍 İlginizi Çekebilir
Kaynak: C4Defence– Estonya Savunma Bakanlığı




































