Japonya, bölgesel tehditlere karşı caydırıcılığını artırmak amacıyla yerli imkanlarla modernize edilen 1000 kilometre menzilli Type-12 füzelerini askeri üslere sevk etmeye başladı. Savunma Bakanlığı, artan gerilim nedeniyle takvimi bir yıl öne çekerek Mart sonuna kadar Type-12 sistemlerinin kurulumu tamamlamayı hedefliyor.
Stratejik Sevkiyat: Camp Kengun’a Gizli Operasyon
Japonya, bölgede artan güvenlik tehditlerine karşı saldırı kapasitesini güçlendirmek amacıyla kendi imkanlarıyla geliştirdiği ilk uzun menzilli füzeleri envantere katmaya başlıyor. Bu kapsamda, yükseltilmiş Type-12 kara konuşlu gemisavar füzelerinin fırlatma sistemleri ve ilgili ekipmanları Pazartesi sabaha karşı gerçekleştirilen gizli bir operasyonla Kumamoto eyaletindeki Camp Kengun askeri üssüne ulaştırıldı.
Japonya Kabine Baş Sekreteri Minoru Kihara tarafından doğrulanan planlama doğrultusunda, sistemlerin Mart ayı sonuna kadar tamamen yerleştirilmesi hedefleniyor. Sevkiyat sırasında bazı yerel sakinler üs önünde protesto düzenledi. Onlar sürecin şeffaf yürütülmediği ve bölgenin potansiyel hedef haline geleceği yönünde eleştirilerde bulundu. Buna rağmen, Savunma Bakanlığı Çin ve Tayvan çevresindeki gerilim nedeniyle takvimi bir yıl öne çektiğini ve Type-12 güvenlik tedbirlerini aldığını açıkladı.
Menzil Beş Katına Çıktı: Çin Ana Karası Hedef Hattında
Mitsubishi Heavy Industries tarafından geliştirilen modernize edilmiş Type-12 füzesi, önceki versiyonunun 200 kilometrelik menzilini yaklaşık beş katına çıkararak 1000 kilometre menzile ulaştı. Bu teknik kapasite sayesinde, Type-12 füzeler teorik olarak Çin ana karasındaki hedeflere ulaşabilme imkanına sahip oluyor.
Sevkiyat planının ikinci aşamasında, füzelerin yılın ilerleyen dönemlerinde Tokyo’nun batısındaki Shizuoka’da bulunan Camp Fuji üssüne de konuşlandırılması öngörülüyor. Doğu Çin Denizi’ndeki askeri varlığını tahkim eden Japonya, Okinawa, Ishigaki ve Miyako adalarına halihazırda hava savunma sistemleri yerleştirmiş durumda. Ayrıca, Savunma Bakanı Shinjiro Koizumi, en batıdaki Yonaguni Adası’na da orta menzilli füzelerin yerleştirileceğini belirtirken Başbakan Sanae Takaichi savunma politikasının yıl sonuna kadar revize edileceğini söyledi. Uzun menzilli sistemler ve insansız silahlarla askeri gücün Type-12 ile artırılacağını da ifade etti.
Son Savunma Haberleri
Kaynak: C4Defence / telegraphindia




































