Boeing, F-15EX Tekerlekleri ve Frenleri için “Collins Aerospace” dedi
Eylül 26, 2022Elbit Systems, Asya-Pasifik’te Bir Ülkeye İnsansız Taretler Sağlayacak
Eylül 28, 2022Yunanistan, Yeni Gözlem Dronu “Archytas” i Tanıttı
Yunanistan dikey iniş ve kalkış özelliğine sahip (Vertical Take-Off and Landing / VTOL) yeni gözlem dronu Archytas’i Eylül ayında gerçekleşen Selanik Uluslararası Fuarı’nda görücüye çıkardı.
Sabit kanatlı hava aracı, Yunan Havacılık ve Uzay Endüstrisi (Hellenic Aerospace Industry /EAB) ile Aristotle, Thessaly ve Democritus Üniversiteleri’nin ortaklığıyla üretildi.
Yunan Silahlı Kuvvetleri’nin yanında sivil koruma teşkilatlarının da sıklıkla kullanacağı öngörülen Archytas, şimdiden dünya basınının ve dron endüstrisinin dikkatini çekti. Öyle ki ticari pazarlama imkanına da fazlasıyla sahip olan dron, birçok ülkenin yoğun ilgisiyle karşı karşıya.
Hem kurtarma hem de askeri operasyonlarda kolaylıkla kullanılabilmesi için üretilen Archytas dronunun birçok amaca hizmet etmesi bekleniyor. EAB tarafından verilen bilgilere göre dron, Yunanistan sınırlarını izlemekle birlikte fırkateynlere de eşlik ederek yüksek hızlı insansız deniz araçlarını tespit etmek amacıyla da üretime sunuldu.
Ayrıca Defense News’e demeç veren EAB Araştırma ve Tasarım Direktörü Nikos Koklas, dronun birden fazla amaç doğrultusunda kullanıldığına dikkat çekerek küçük değişikliklerle farklı görevleri yerine getirebileceğini söyledi. Koklas, sözlerine hava aracının gözlem yeteneğiyle Yunan topraklarınının ve adaların da korunması konusunda çözüm olduğuna değinerek devam etti.
Gözlem görevine oldukça önem veren Yunanistan, insansız hava araçları endüstrisinde büyük ilerlemeler kaydeden Türkiye ile yıllardır süren bir rekabet içinde. NATO üyesi olan iki ülke, özellikle Ege Denizi hava sahası ve toprak iddiaları konusunda kesin bir anlaşmaya varamıyor. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 Eylül ayında sarfettiği “Bir gece ansızın gelebiliriz” sözleriyle Yunanistan’a karşı bir askeri harekat düzenleyebileceği imasında bulundu.
Direktör Koklas’ın verdiği bilgilere göre Archytas; 120 km/s seyir hızıyla 300 kilometreye kadar ilerleme ve dört saat havada kalma özelliklerine sahip. Ayrıca Koklas, dronun azami 14 kg ağırlığında hafif silah monte edilebilir şekilde tasarlandığını söyledi. Dikine iniş-kalkış özelliğine sahip Archytas, bu özelliğini kanatları ters-v kuyruğa bağlayan uzunlamasına kiriş üzerine yerleştirilen dört adet elektrikli pervaneye borçlu. Koklas’a göre insansız hava aracı uzak mesafelere uçabilir.
Defense News’e göre Selanik Uluslararası Fuar’ında basınla buluşan ilk Yunan İHA’sı Archytas prototipinin ilk uçuşunun 2022 Ekim ayının sonlarında yapılması bekleniyor. Aralık 2023’e kadar ise seri üretim entegrasyonunun tamamlanıp, ilk uçuşun Mart 2024’te yapılması planlandı.