Hanwa ve Kongsberg’in Yeni Ortaklığı Duyuruldu
Haziran 23, 2024ABD Donanma Bakanı FFG 67’nin Adını Açıkladı
Haziran 24, 2024Yunan Fırkateyni Teknolojik Eksiklik Sebebiyle Kızıldeniz’deki Görevini Erken Noktaladı
Yunan Deniz Kuvvetlerine ait (F 452) HS HYDRA fırkateyni, Avrupa Birliği misyonu Aspides’teki görevini teknolojik yetersizlik sebebiyle planlanandan bir ay önce bitirdi.
Yunanistan’da yayım yapan “ieidiseis.gr” haber portalının fırkateyn mürettebatının tanıklığına dayandırdığı haberinde, mürettebattan bazılarının Kızıldeniz’deki misyon için “intihar görevi” tanımlaması yaptığı aktarıldı.
MEKO tipi bir fırkateyn olan HS HYDRA’nın çok eski ve modernize edilmemiş olması nedeniyle Husilerin sahip olduğu silah sistemlerine karşı koymakta zorlandığı ifade edilen haberde, fırkateynin Kızıldeniz’de insansız hava araçlarına (İHA) karşı koruma şemsiyesine de sahip olmadığı belirtildi.
Habere göre, HS HYDRA’nın görev süresi boyunca firkateyndeki İHA ve helikopterler havalanmaktan kaçındı.
Fırkateyndeki “köhne” Phalanx yakın hava savunma sistemi, firkateynin üzerinde uçan Husi İHA’larına karşı koymakta yetersiz kaldı.
Haberde, HYDRA 19 Mayıs’ta Aden Körfezi’nde ticari bir gemiye eşlik ederken Husilere ait bir füzenin fırkateynin sadece 150 metre yakınında patlamasının sebebinin de Larisa’daki Operasyon Merkezinin kritik anlarda reflekslerinin yetersiz kalması olduğu kaydedildi.
Mürettebata göre NATO’nun Larisa Operasyon Merkezi, füzenin fırlatıldığını fırkateyne, büyük dalgalar ve şiddetli sarsıntılara neden olan patlamadan bir dakika sonra bildirdi. Bu olayın ardından, mürettebattan 10 kişi fırkateyn Cibuti Limanı’nda seyirdeyken Yunanistan’a dönmeyi talep etti.
HS HYDRA’nın görev süresini temmuz sonunda tamamlaması öngörülürken haziran başında Yunanistan’a dönmesinin sebebi bu yetersizlikler oldu.
Haberde, “Kendi parmaklarımızın ardına saklanmayalım. HYDRA ve SPARA gibi MEKO tipi fırkateynler eski ve demode teknolojilere sahiptir. Bölgede son nesil yüzer üniteler bulunurken, bu fırkateynler modern tehditlere cevap veremeyecek sistemlere sahiptir. Yunan fırkateynlerine çok daha ciddi bir tehdit ise Husilerin fırlattığı balistik ve gemisavar füzelerdir. Yunan MEKO’ları (HYDRA, PSARA, SPETSAI, SALAMIS) benzer yaştaki savaş gemilerinin aksine 30 yıllık görev sürelerini modernize edilmeden dolduruyorlar.” ifadeleri yer aldı.
Yunanistan, NATO üyeleri arasında savunma harcamaları bütçesinden bakım, onarım ve altyapıya en az pay ayıran ülkelerden ve bu nedenle harbe hazırlık seviyesinin düşük olduğu biliniyor. (Kaynak AA)