JL-9 Çözümü
Mart 23, 2020Maliyet Etken Turbojet Testlerde
Mart 25, 2020Yerli Zırhlı Tanksavar Aracı: Kaplan STA
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin zırhlı tanksavar aracı ihtiyacı kapsamında Silah Taşıyıcı Araçlar Projesi başlatıldı. Bu kapsamda Savunma Sanayii Başkanlığı (dönemin Savunma Sanayii Müsteşarlığı) ile FNSS, 27 Haziran 2016 tarihinde anlaşma imzalandı.
Proje sürecinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) envanterinde bulunan ve ayrıca yurt içinde geliştirilmiş olan tanksavar füzelerinin yerli platformlara entegrasyonu hedeflendi. Anlaşmaya müteakiben çalışmalara başlayan firma biri tekerlekli, diğeri paletli olmak üzere iki farklı platform geliştirdi. Bahse konu araçlardan paletli olan platform Kaplan STA, tekerlekli araç ise Pars 4×4 STA olarak adlandırıldı. Sözleşme dâhilinde yine FNSS firmasınca geliştirilen tanksavar kuleleri ile donatılmış 76 adet Pars 4×4 STA ve 184 adet Kaplan STA tedariki kararlaştırıldı. Platformların ilk teslimatı ise 25 Aralık 2019'da yapıldı. Devam eden seri üretim süreci kapsamında altı adet Kaplan STA, geçtiğimiz günlerde Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edildi.
İki platform da amfibik, balistik ve mayın koruması gibi özelliklerin yanı sıra gelecekte doğabilecek ihtiyaçlara cevap verebilmesi için modüler mekanik ve elektronik altyapıya sahip. Ayrıca Pars 4×4 STA ve Kaplan STA, mekanize birimlere eşlik edebilecek yapıda.
Her iki platform benzer özelliklere sahip olsa da görev kabiliyetleri olarak birbirinden ayrılmakta. Kaplan STA, mekanize birliklere eşlik etmesi ve zırhlı birlik hatlarına kanatlardan destek sağlayacak kabiliyette. Muharebe ağırlığına bağlı olarak 21 BG/Ton güç ağırlık oranına sahip. Otomatik şanzıman ile güç aktarımı sağlayan platform, ana muharebe tankları ile ortak harekât yeteneğine sahip. Araç; beş adet yol tekerleği, düşük silüet, sıcak-soğuk iklim koşullarında ve şok emici süspansiyon yapısı sayesinde bozuk arazi yapısında dâhi hızlı hareket gibi özellikleri ile ön plana çıkmakta. Araç içinden izole zırhlı plakalarla kabinden ayrılmış yakıt tankları, mayın ve balistik koruma gibi özelliklerin yanı sıra bakım kolaylığı için kabin içi ve araç dışı kapaklar, araca yüksek bekâ kabiliyeti kazandırıyor. Balistik kaynak tekniği ile yapısal bileşenleri birleştirilen platform, su sızdırmaz gövde yapısı ile muadillerinden ayrılmakta. Sürücü, çepeçevre görüş imkânı sağlayan lazer korumalı periskopların yanı sıra termal kameralı görüş sistemi ile gündüz ve gece ortam koşullarından bağımsız olarak tam kabiliyetle görev yapabiliyor.
5,6 metre uzunluğunda, 3 metre genişliğince ve 3,1 metre yükseklikte olan Kaplan STA, konumlama seyrüsefer sistemi, harici güç ünitesi, komuta kontrol bilgi sistemi gibi sistemlere sahip. Modüler zırh, mayın korumalı koltuklar ve KBRN koruma sistemi ile her ortam koşulunda görev yapabilen aracın azami yol hızı 65 km/sa. Platform, suda ise 6,3 km/sa süratle hareket edebiliyor, %70 meyil tırmanabiliyor, %40 yan eğimde hareketini sürdürebiliyor. 1,8 metre genişlikteki hendekleri aşabilen Kaplan, 0,75 metre yükseklikteki dik engelleri aşabiliyor. Termal kamera, gündüz kamerası, lazer mesafe ölçer ve nişancı kontrol sistemine ek olarak elektrik tahrikli stabilize kule sürüş sistemi sayesinde platform, farklı güdümlü tanksavar füzelerini kullanabiliyor.