ARES Tersanesi, MFİB ile Sözleşme İmzaladı
Aralık 22, 2022
Romanya, İHA Anlaşması İmzaladı
Aralık 22, 2022
ARES Tersanesi, MFİB ile Sözleşme İmzaladı
Aralık 22, 2022
Romanya, İHA Anlaşması İmzaladı
Aralık 22, 2022
Vladimir Putin ve Sergeı̇ Shoigu, Rus Ordusunu Nereye Taşıyor?


21 Aralık 2022 günü Moskova’da, Savunma Bakanlığı kolejinin genişletilmiş toplantısında, Vladimir Putin ve Sergei Shoigu, geçen 2022 yılını özetlediler ve orduyu güçlendirme önerilerini tartıştılar. 

PUTİN’İN KONUŞMASININ ANA NOKTALARI
GÖREVLER TAMAMLANACAK
Ukrayna’nın düşman bir Nazi devletine dönüşmesi nedeniyle Ukrayna’da özel bir operasyon kaçınılmazdı. “Ukrayna da dahil olmak üzere bu güçlerle çatışmanın kaçınılmaz olduğu ortaya çıktı. Tek soru bunun ne zaman olacağıydı. Bugün yarından daha iyi.”
-Bugün neredeyse tüm büyük NATO ülkelerinin askeri potansiyel ve yeteneklerinin Ukrayna’da Rusya’ya karşı aktif olarak kullanıldığı iyi bilinmektedir.
Yine de askerlerimiz, çavuşlarımız ve subaylarımız Rusya için cesurca ve sebatla savaşıyor, güvenle adım adım görevlerini yerine getiriyorlar. Ve bu görevler elbette yeni bölgeler de dahil olmak üzere Rusya’nın tüm topraklarında yerine getirilecek, tüm vatandaşlarımızın güvenli yaşamı sağlanacaktır” dedi.
Rusya , SSCB’de olduğu gibi ekonominin zararına tamamen askerileştirilmeyecek. “Savunma kabiliyetlerini artırmak adına -gerekli olan ve olmayan yerlerde- ekonomimizi yok ettiğimizi geçmişin hatalarını tekrarlamayacağız. Ülkeyi militarize etmeye ve ekonomiyi militarize etmeye çalışmayacağız. ” dedi Putin.
Putin, Rusya Müşterek Harekat Komutanlığının Ukrayna’da belirlediği tüm hedeflere ulaşılacağından hiç şüphesi yok .
“Rusya bunun için gereken her şeye sahip. Orduyu finanse etme konusunda herhangi bir kısıtlama yok – ülke ordunun ihtiyacı olan her şeyi sağlıyor.”
Putin, Ukrayna’daki özel harekat askerlerini Napolyon, Birinci Dünya Savaşı ve Büyük Vatanseverlik Savaşı ile savaşın kahramanlarıyla karşılaştırdı. 

İYİLEŞTİRİLMESİ GEREKENLER 

-Düşmanlıklar, elbette, özellikle üzerinde çalışmamız gereken konuları da belirledi. Birden fazla tartıştıklarımız dahil. Yani iletişim, birlikler ve silahlar için otomatik komuta ve kontrol sistemleri, karşı batarya taktikleri vb.
Başkan, askeri operasyonun tüm pratik deneyiminin sistematik hale getirilmesi ve yeni askeri personel yetiştirmek için kullanılması gerektiğine dikkat çekti. Ve seçkin askerler ve subaylar “öncelikli olarak komuta pozisyonlarına terfi ettirilmelidir.” 

MÜHENDİSLER İÇİN İŞLER 

-Tasarımcıların ve mühendislerin ön saflara cepheye gitmeye devam etmelerini bekliyorum. Orayı düzenli olarak ziyaret ediyorlar ve ardından yeni ekipman modellerinde ayarlamalar yapıyorlar” dedi.
Putin, Savunma Bakanlığı, hükümet ve savunma sanayicilere ekipman ve teknolojiyi yükseltmek için birlikte çalışmaya devam etmeleri talimatını verdi. 

-Savaş alanında önemsiz şeyler olmadığını biliyoruz. İlk yardım çantaları, üniformalar, kuru yiyecekler, her şey en üst düzeyde olmalıdır. Birlikleri gece görüş cihazları ve nişangahlarla takviye etmek gerekiyor. Bir askerin ihtiyaç duyduğu her şey modern, kullanışlı ve güvenilir olmalıdır diye ekledi. 

YENİ HİPERSONİK FÜZELER 

Putin, nükleer yeteneklerimizin %91’inin yeni silahlarla donatıldığını söyledi. Stratejik Füze Kuvvetleri şimdiden Avangard hipersonik füzelerini alıyor. Yakın gelecekte, roket birlikleri Sarmat kıtalararası füzeyi alacaklar.
“Önümüzdeki yılın Ocak ayının başında, Sovyetler Birliği Filosunun Amirali Gorshkov firkateyni, en son, bir kez daha tekrar ediyorum, dünyada benzeri olmayan Zirkon deniz tabanlı hipersonik füze sistemleri ile savaş hizmetine girecek.” dedi. 

İHA’LAR 

Putin, orduya stratejik olanlardan taktik seviyeye kadar maksimum farklı insansız hava aracı ile donatılması talimatını verdi. Ve her askerin havadan verilere erişimi olmalıdır.
-Finansman kısıtlamamız yok. Ülke, ordunun istediği her şeyi veriyor. Putin, “Umarım yanıt uygun şekilde formüle edilir ve sonuçlara ulaşılır” dedi. 

2023 yılında orduya en son silah tedarikinin artması, insansız hava araçlarının geliştirilmesi ve kullanılması beklendiğini belirten Putin, “Her yerde olmalılar – muharebe timlerinde, müfrezelerde, şirketlerde, taburlarda. Hedef olabildiğince çabuk tespit edilmeli, harekat için bilgi gerçek zamanlı olarak iletilmelidir. İHA’lar birbirine bağlanmalı, tek bir keşif ağına entegre edilmelidir. ” 

GÜCÜMÜZ ORDU VE HALK BİRLİKTELİĞİNDEDİR 

-Yürütülen kısmi seferberlik, derhal ele alınması gereken – bu herkes tarafından iyi bilinen – bazı sorunları ortaya çıkardı. Gerekli önlemlerin alındığını biliyorum ama yine de buna dikkat etmemiz ve bu sistemi modern bir şekilde kurmamız gerekiyor, talimatını verdi Putin. Savunma Bakanlığı’ndan “sivil girişimlere karşı dikkatli olun, eleştirileri dikkate alın ve sorunları eleştirenleri dinleyin” istedi. Putin, “Ordunun ve halkın birliği her zaman gücümüz olmuştur” diye hatırlattı. 

Orduya yardım eden gönüllülerve vatandaşlar, sıcak tutan giysiler, teçhizat, arabalar göndererek ” minnet ve minnete layıktırlar. “
Savunma Bakanlığı, duygusal olsa bile eleştiriye karşı dikkatli olmalıdır.
Ukrayna’da yakında sadakalardan başka bir şey kalmayacak ve bizde her şey var. “Vurgulamak istediğim şey, biz, yani Rusya ve dünyada bu tür çok az ülke var, komşularımızdan bahsetmiyorum, yakında hiçbir şeyleri olmayacak, her şey sadece sadaka şeklinde olacak ve para, silahlar ve mühimmat, yalnızca sadaka – Rusya’da her şey tamamen farklı, her şeye sahibiz. 

SAVUNMA BAKANI SERGEİ SHOİGU KONUŞMASI ANA NOKTALARI
UKRAYNA İÇİN 500 NATO UYDUSU
Savunma Bakanı Sergei Shoigu, Rus liderin ardından konuştu. Batı’nın Ukrayna’ya silah, danışman ve istihbarat bilgisi verdiğini hatırlattı.
-NATO kurmay subaylarının, topçularının ve diğer uzmanların muharebe bölgesinde olduğu bilinmelidir. Savunma Bakanı, 500’den fazla ABD ve NATO uzay aracının Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin çıkarları doğrultusunda faaliyet gösterdiğini ve bunların 70’in üzerinde askeri, geri kalanının çift amaçlı olduğunu bildirdi.
27 NATO ülkesi Kiev’i desteklemek için 97 milyar dolar harcadı. Shoigu, Amerika’nın Afganistan’dan kaçışından sonra olduğu gibi, silahların tüm dünyaya yayılabileceğini göz ardı etmedi.
ASKERE ALINMA YAŞINI BÜYÜLTÜN
Shoigu, askerlik yaşının değiştirilmesinin planlandığını söyledi;
-Silahlı Kuvvetlere alınırken vatandaşların askere alınma yaşı kademeli olarak 18’den 21’e çıkarılmalı ve sınır 30’a çıkarılmalıdır.
Ordunun mevcudu da artmalı.
Sergei Shoigu , “Rusya Federasyonu’nun askeri güvenliğini sağlama görevlerinin çözümünü garanti altına almak için, silahlı kuvvetlerin sayısını 695 bin sözleşmeli asker dahil olmak üzere 1,5 milyon askere çıkarmak gerekiyor” dedi. Ek olarak, askere alınma yaşının kademeli olarak artırılması çağrısında bulundu. Başlangıç 18’den 21’e, üst sınır 27’den 30’a çıkarılmalı.(Kanaatimizce 2023 yılında gerçekleşeceğini belirtebiliriz.) Ve askere alınanlara hizmetin ilk gününden itibaren bir sözleşme yapma fırsatı sağlamanın gerekli olduğunu kaydetti.
Putin araya girerek, “Daha fazla yapısal değişiklik önerilerine katılıyorum,” diye yanıtladı. Savunma Bakanı, askeri sicil ve askere alma bürolarının dijitalleştirilmesinin tamamlanması gerekiyor diye devam etti. 

Ancak sonbaharda Senatör Vladimir Dzhabarov tarafından dile getirilen ve medyada ve sosyal ağlarda aktif olarak tartışılan halen 1 yıl olan mecburi askerlik süresinin artırma önerisinden kurulda söz edilmedi.


NOT;(Savunma Bakanlığı, yalnızca Ukrayna’daki gönüllülere güvendiğini ve askere alınan mecburi askeri personelin çatışmalara dahil edilmediğini iddia etti. Rus ordusunun Ukrayna’ya girmeden önce yaklaşık 150.000’i kara kuvvetlerinde olmak üzere yaklaşık 400.000 sözleşmeli askeri vardı. Her altı ayda bir yaklaşık 120.000 kişinin mecburi askerlik görevini yerine getirmek üzere Rus Silahlı Kuvvetlerine askere alındığı belirtilmektedir. Yılda 240.000 kişi etmektedir. Hizmet süresi dikkate alındığında Rus ordusunda her dönem yaklaşık 240.000 mecburi askerin görev yaptığı anlaşılmaktadır. Yeni yapılanma ile mecburi asker sayısının orduda yaklaşık 730.000 kişiye çıkarılması planlanmaktadır. Buda her dönemde askere alınanların sayısının artması veya askerlik süresinin artmasını gerektirmektedir.) 

2023 YILINDA ORDUDAKİ SORUNLAR 

Üçü de Sergei Shoigu tarafından listelendi;
1.Görevlerini tamamlayana kadar Ukrayna’daki Özel Harekata devam edilecek,
2. Rus birlikleri Dağlık Karabağ ve Suriye’de barışı sağlamalıdır.
3.Birlik gruplarında seferber edilen vatandaşların değiştirilmesi ve yeni oluşumların işe alınması dikkate alınarak, sözleşme kapsamındaki askeri personel sayısının yıl sonuna kadar 521 bin kişiye çıkarılması. 

HAREKATIN BAŞLAMASI KAÇINILMAZ OLDU 

-Şubat ayında uygun önlemleri almasaydık, bizim için sadece en kötü pozisyonlardan her şey aynı olurdu. Ukrayna’daki durum, sözde arkadaşları tarafından Rusya için ölümcül ve Ukrayna halkı için intihara meyilli bir aşamaya sürüklendi. Ve bunu düşmanlıkların doğasında bile görüyoruz, Orada (Donbas) olanlar tek kelimeyle inanılmaz, sanki Ukraynalılar hiç yokmuş gibi, bir fırına atılıyorlar ve hepsi bu” dedi. 

-Onlar (Batı-Ukrayna-ABD.) çıkarlarının peşinden gittiler, tarihi Rusya’yı zayıflattılar ve parçaladılar. Ve bugün, Ukrayna’ya sürekli silah tedarik ederek, oraya paralı askerleri naklederek, vatandaşlarına karşı kesinlikle acımasızlar. Kendi pahasına, Ukrayna halkının çıkarlarıyla hiçbir ilgisi olmayan jeopolitik hedeflerini destekliyorlar. Rusya’yı zayıflatmayı, parçalamayı, yok etmeyi de hedeflediğini sözlerine ekledi. 

-Durumu istikrara kavuşturmak, yeni bölgeleri korumak ve daha ileri taarruz harekatını yürütmek” için kısmi seferberlik gerçekleştirildi .
Rus silahlı kuvvetleri ” Ukrayna’da sivil ölümlerini önlemek için kapsamlı önlemler” alıyor ve özel harekat, tüm hedeflere ulaşılana kadar 2023’e kadar devam edecek . 

Sonunda, başkan ekonomiyi askerileştirme planları olmadığına dair güvence verdi. Silahlı kuvvetlerin gelişimi “sakin ve düzenli” olacak, devlet tüm sosyal yükümlülükleri yerine getirecek.
-Her şeye sahibiz. Potansiyelinizi büyütmek için her fırsat. Bunu kesinlikle herhangi bir indirim olmadan yapacağız. Üstelik, diğer birçok ülkenin aksine, ülke başkanı kendi bilimsel teknolojik üretimi ve personel bazında güvence verdi. 

NOT; (Rusya 2023 bütçesinin %30’ un Savunma Bakanlığına ayrıldığında belirtelim.) 

SİLAHLI KUVVETLERİ YAPILANMASI 

Savunma Bakanı konuşmasında, Moskova ve Leningrad askeri bölgelerini yeniden yaratılmasını, iki hava tümeni de dahil olmak üzere yeni tümenler ve tugayların oluşturulmasını istedi.
Ordunun büyüklüğü 670.000’i sözleşmeli asker olmak üzere 1.500.000 kişiye çıkarılacak. Tank ordularına kendi ordu havacılığı tedarik edilecek. 

Askerleri besleyecek başak bir birim, kimse olmadığından, ekipman tamir edilmediğinden, muharebe bölgelerine yakıt ve madeni yağ teslim edilmediğinden, dış kaynak kullanımından vazgeçilecek. “2008-2012’de dış kaynak kullanımına geçiş, askeri onarım kuruluşlarının fiilen yok olmasına yol açtı, çünkü 2012’den beri onları yeniden yaratmak için önlemler alındı.” 

(Bu, tam zamanlı askeri bakım-onarım birimlerinin, kantinlerdeki gıda kontrol sistemlerinin restore edildiği ve tüm askeri kampların ortak kaynaklar için modern sistemler ile donatılacağı anlamına gelir.)
Bakan, iki özel stratejik bölgesel birlik oluşturmanın gerekli olduğuna inanıyor, bunların Moskova ve Leningrad askeri bölgeleri olduğunu açıkladı. Bunun sebebinin de, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılma niyetinden kaynaklanmaktadır. 

Bireysel birimlerin yapısını iyileştirmek de gereklidir:
-Her birleşik silahlı ordunun, karma bir havacılık tümenine ve 80-100 savaş helikopteri içeren bir ordu havacılık tugayına sahip olması gerekir,
-Ayrıca üç havacılık bölümü müdürlüğü, sekiz bombardıman uçağı alayı, bir avcı havacılık alayı, altı ordu havacılık tugayı oluşturulması gerekmektedir,
-Deniz Kuvvetlerinin kıyı birliklerinde, mevcut tugaylara dayanarak, deniz kuvvetlerinde beş tümen oluşturulacak,
-Stratejik yönlerde – askeri bölgelerin beş topçu bölümü ve ayrıca yüksek atış ve etkili güce sahip topçu tugayları oluşturulacak,
-Herson ve Zaporozhye bölgelerindekibirleşik silah oluşumlarının bir parçası olarak, Karelya’da -Finlandiya sınırı bölgesindeki bölge- bir Kolordu teşkil edilecek ve Kolordu üç motorlu tüfek tümeninden oluşacak,
-Hava Kuvvetlerinin iki hava saldırı tümeni teşkil edilecek, 

Muharebe Hizmet Destek birlikleri ve faaliyetleri iyileştirilecek, geri bölge emniyeti için özel tedbirler alınacak. Gelecek yıl üç bakım-onarım tesisi kurulacak ve askeri düzeyde ilgili birimler güçlendirilecek. Amaç hataları düzeltmektir. Bakana göre, 2008-2012’de dış kaynak kullanımına geçiş nedeniyle askeri onarımlar neredeyse yok edildi. Bu konudaki yetenekler adeta kayboldu. 

YENİ SİLAHLAR 

Kurul, hizmete giren silahlar hakkında rapor verdi.
-Ana yeniliklerden biri, dördüncü nesil bir nükleer füze taşıyıcısı olan Bulava balistik füzelerine sahip Generalissimo Suvorov nükleer denizaltısıdır.
-Başarılı testlerden sonra Sarmat kompleksininağır füzelerini konuşlandırmaya başladılar . Ayrıca, nükleer üçlü Tu- 160M bombardıman uçağı ile dolduruldu .
-Bu, Stratejik Füze Kuvvetlerinin alaylarının Avangardlarla donatılmasının yanı sıra , modern silahların stratejik nükleer kuvvetler içindeki payının yüzde 91’e çıkarılmasını mümkün kıldı. -Shoigu, genel olarak geçen yıl boyunca ordunun savaş yeteneklerinin yüzde 13 arttığını belirtti.
-Ve Ocak ayında, deniz tabanlı hipersonik füze sistemleri “Zirkon” ile “Amiral Gorshkov” firkateyni hizmete girecek. Silahlı kuvvetlerin yenilenmesi devam edecek. 

ASKERİ YAPIYI YENİDEN ŞEKİLLENDİRİYORUZ 

Shoigu, Finlandiya yakınlarındaki Karelya’nın kuzeybatı bölgesine konuşlandırılacak bir Kolordu da dahil olmak üzere, batı Rusya’da yeni askeri birlikler ve kuvvet grupları oluşturma planlarının ana hatlarını çizdi.
Planlar, Rusya’nın daha küçük, daha hareketli birimlerin yaratıldığı son askeri reformlar (2008 yılından sonra Tümenlerin Tugaylara dönüştürüldüğü, sözleşmeli profesyonel askerlerden oluşan TTG-Tabur Taktik Gruplarının oluşturulması) sırasında terk ettiği Sovyet dönemi askeri yapısına dönüşü işaret ediyordu. 

Bazı Rus askeri uzmanları, yerel çatışmalarda kullanılması amaçlanan bu tür küçük birimlerin, Ukrayna’daki eylem gibi kitlesel çatışmalar için yetersiz insan ve donanıma sahip olduğunu iddia ettiler.
Shoigu, mevcut piyade, hava ve deniz tugaylarının, geçmişte Rusya’nın sahip olduğu ve ABD ve bazı NATO müttefiklerinin hala sahip olduğu daha büyük birimler olan tümenlere göre yeniden şekillendirileceğini açıkladı. Ayrıca birkaç yeni bölümün kurulacağını da duyurdu. Planlanan bir reformun parçası olarak, bazı hava kuvvetleri birimleri, Ukrayna’daki çatışmalar sırasında pek çok gözlemcinin yetersiz kaldığını söylediği, aralarındaki koordinasyonu artırmak amacıyla kara kuvvetleri gruplarına tabi hale getirilecek. 

PUTİN ORDUDAKİ REFORMU DESTEKLEDİ 

“2008’de başlayan askeri reform kararlarının çoğu geri alınacak. Özel askeri operasyon, daha önce güvenilen “kompakt ve hareketli profesyonel ordunun” böylesine büyük bir ülkeyi korumak için yeterli olmadığını açıkça gösterdi.
Uzman Boris Rozhin , “Bunlar, gelecekteki ordunun ana hatlarıdır” diye inanıyor . “Amfibi Harekat Birliklerinin ” cenazesinin erken olduğunu belirtiyor, günümüz muharebelerinde çok fazla yerinin olmadığını belirtiyor. 

Ona göre herhangi bir anlaşma olmayacak çünkü Batı, Rusya’nın kendisiyle eşit anlaşma yapma hakkını tanımaya hazır değil.
“Uygar dünyaya” sığmadık. Ordu, hem Ukrayna’daki harekatta ortaya çıkan çeşitli eksikliklerin hem de ABD ve NATO’dan gelen tehdidin artmasının bir sonucu olarak oldukça önemli bir reform bekliyor.” Açıklamasını yaptı uzman yazar. 

Askeri blog yazarı Alexei Zhivov, TG kanalında “Çok yakında tüm beklentiler ve manevralar sona erecek ve tüm cephelerde hareket başlayacak. Ve bekledikleri şey ve bekledikleri yer olmayacak. Yakında,” diyor.

Rusya’nın yapacağı askeri yapılanmadan, askeri gücünü artıracağını, daha güçlü bir taarruzi bir kuvvet oluşturmaya çalışacağı, yeni tehdit bölgelerine karşı-Finlandiya gibi- tedbir alacağını, teknolojiden daha fazla istifade edeceğini anlıyoruz. Ancak 2008 de geçtiği Alay- Tümen yapılanmasından Tabur-Tugay yapılanmasından neden vazgeçtiğini tam olarak anlayamadık. 

Muharebe Sahasında belki de çok sayıda kullandığı Tugayları sevk idare etmede karşılaştığı sorunlardan dolayı olabileceği ancak, kanaatimizce sorunları tam analiz edemediği, Taktik seviyedeki birlik eğitimlerini muharebe etme yetersizliklerini tam olarak ortaya konulamadığından, bu birliklerin sahip olduğu araç-teçhizat-silah- gereçlerinin muharebe sahasının ihtiyaçlarını tam olarak karşılamayacak teknolojide olduğunu da belirtmek isteriz. 

Özetle barışın gittikçe hayal olacağı, gerginliklerin, krizlerin, savaşların dünyada yer almaya devam edeceği bir geleceğe doğru gittiğimizi de anlamak gerekmektedir. 

(E) Tuğgeneral Levent Köse 

Yazar Hakkında: 1960 yılında İstanbul’un Beykoz ilçesinde doğan Levent Köse’nin memleketi Giresun-Görele’dir. İlk ve ortaokulu bitirmeyi müteakip, 1977 yılları arasında Kuleli Askeri Lisesi’nden, 1981 yılları arasında Kara Harp Okulu’ndan mezun olmuş ve çeşitli birliklerde Takım ve Bölük Komutanlığı görevlerinde bulunmuştur. 1992 -1994 yılları arasında Kara Harp Akademisi öğrenimini tamamlayıp Kurmay Subay olarak çeşitli birliklerde Şube Müdürlüğü, Tabur K.lığı ve Alay K.lığı görevlerinde bulunmuştur. 2010 yılında Tuğgeneralliğine terfi etmesi sonrası, Hakkari Dağ ve Komd. Tug. K. ve Balıkesir Bakım Okulu ve Eğt. Mrk. K. olarak görev yapıp 2014 yılında emekli olmuştur. 2017-2021 yılları arasında Kara Harp Enstitüsü’nde öğretmenlik yapmıştır. Görevi esnasında Silahlı Kuvvetler Akademisi’nde, Milli Güvenlik Akademisi’nde öğrenim görmüş, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde yüksek lisans yapmıştır.

 

Bu site deneyimlerinizi kişiselleştirmek amacıyla KVKK ve GDPR uyarınca çerez (Cookie) kullanmaktadır. Bu konu hakkında detaylı bilgi edinmek için tıklayınız.