Nurol Teknoloji’den Büyük Atılım
Eylül 28, 2023Ar-Ge Yatırımlarında Savunma Sanayi Üstünlüğü
Eylül 28, 2023Uluslararası Harp Cerrahisi Uzmanları Antalya’da Buluşuyor
Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Derneği tarafından 15-19 Kasım 2023 tarihleri arasında Antalya’da düzenlenecek olan 14. Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Kongresi’nin Endüstri Lansmanı 26 Eylül’de Bilkent Şehir Hastanesinde Genel Cerrahi Kliniği ev sahipliğinde gerçekleşti.
Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Eryılmaz vermiş olduğu röportaj da toplantının amacının Türkiye de acil cerrahi ve travma cerrahisinin gelişimine katkı sağlamak olduğunu söyledi. Eryılmaz ‘’ 8 milyar insanın yaşadığı bir dünyada, 85 milyonun yaşadığı bir ülkede yaşıyoruz. Kitlesel ölümler her gün yaşantımızı etkiliyor. Savaşlar, depremler, seller ve trafik kazaları her gün ülkemizde insanlarımıza acılar yaşatan dinamiklerin olduğu bir coğrafyadayız, burada ölüme bağlı travmayı azaltmayı amaçlayan bir derneğin üyeleri olarak bir araya geldik. Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Derneği Olarak 14. kez düzenlediğimiz Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Kongresinde konu ile ilgili bütün paydaşları bir araya getiriyoruz. Başta Sağlık Bakanlığımızın desteği ile Kızılay’ın, AFAD’ın ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının, üniversitelerin cerrahi servislerinde görev yapan uzmanların bir araya gelerek bir dinamik oluşturması sağlanacak. Kitlesel ölümleri ve yaralanmaları nasıl azaltabiliriz, nasıl makul seviyelere çekebiliriz bunları tartışacağız.’’ dedi.
Yurtdışından alanında uzman pek çok konuğun da toplantıya katılacağını belirten Eryılmaz ‘’8 ay önce yaşadığımız elim deprem felaketinde sahada görev alan pek çok arkadaşımız deneyimlerini aktaracak. Ayrıca ABD ve İngiltere’de savaş cerrahisi üzerine çalışan önemli konuklarımız da yine bizlerle birlikte olacak.’’ dedi.
Prof. Dr. Mehmet Eryılmaz katılımcılara 14. Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Kongresi’nin tüm detaylarını nedenleri ve beklentileriyle beraber tanıttı. Konu ile ilgi yapılan açıklamada ‘’Üç saat süren toplantıda tüm katılımcıların ortak görüşü olarak böyle bir endüstri lansmanın ülkemizde ilk kez düzenlendiği, kendilerinden maddi hiçbir beklenti talep edilmeksizin sadece kongreye yönelik; eğitici, bilgilendirici ve düşündürücü bir etkinlik tanıtımı yapıldığını, ilk kez bir kongre bilimsel programı içinde yer alan kurs ve interaktif panellerde kendilerine de yer verildiğini, bundan sonra da kişisel ve kurumları aracılığı ile derneğimiz etkinliklerinden yararlanmak üzere dernek iletişim listemize katılmak istediklerini bildirdiler.’’ denildi.
15-19 Kasım tarihleri arasında Antalya’da düzenlenecek olan kongrede çeşitli kurs ve etkinliklerin yanı sıra pek çok panel de düzenlenecek. Kongreye katılacak olan dernek üyeleri, sağlık personelleri ve firma temsilcileri Antalya AFAD Başkanlığı ve Sağlık Bakanlığı UMKE, TOGG mobil deneyim merkezi, Kızılay kan alma merkezi gibi istasyonları ziyaret edebilecek.
17 Kasım tarihindeki “Modernizm’in Savaş Cerrahisi” başlıklı oturumda; Ukrayna-Rusya savaşının hem harp cerrahisinde hem de acil ve travma cerrahisinde ne tür değişiklikler ve yenilikler getirdiğine dair önemli konferanslar düzenlenecek.
İlgili oturumda, Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetlerinden Tabip Albay Jason Smith, ‘’What Has Changed In The Triage Algorithm Of Mass Casualties? Why Did it Change?’’ (Kitlesel Kayıplar Triyaj Algoritmasında Neler Değiştirdi? Neden Değişti?) konulu konuşmasını,
Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetlerinden Tabip Albay Doughlas M. Bowley, ‘’Innovation In Military Surgery’’ (Askeri Cerrahide Yenilik) konulu konuşmasını,
Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Eryılmaz, Rusya- Ukrayna savaşı ile dünyanın fark ettiği önemli bir eksik olan ‘’Sığınak Cerrahisi’’ temasını konuşmasını,
Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetlerinden Albay Tom Wooley ‘’Our thoughts on Oxygen far forward’’ (İleri Savaş Hatlarında Oksijen Tedavisine Yönelik Düşüncelerimiz) başlıklı sunumlarını yapacak.
Etkinliğe yurt dışından katılacak uzmanlar arasında Prof. Dr Demetrios Demetriades, Prof. Dr. Bishara Atiyeh, Dr. Camilia Cremonini ve Prof. Dr Bryan Alan Cotton da bulunuyor.
Özellikle 6 Şubat depremi sonrasında yapılan yardım faaliyetleri ve edinilen tecrübelere yönelik 5 ayrı panel düzenlenecek. 16 Kasım da düzenlenecek olan ve oturum başkanlığını Prof. Dr. Mehmet Eryılmaz’ın yapacağı ‘’6 Şubat Depremleri: Ne Yaptık’’ başlıklı panelde AFAD ’da Görevli Recep Şalcı AFAD’ın Afet Yönetim Faaliyetleri, Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr Eray Çınar Pazarcık Depreminde UMKE’nin Faaliyetleri, Sağlık Bakanlığı Sağlığı Geliştirme Genel Müdürü Dr. Mehmet Burak Öztop Hatay Depreminde Sağlık Organizasyonu Faaliyetleri, Kızılay’dan Prof. Dr. Kurtuluş Açıksarı ise Kahramanmaraş Depreminde Kızılay’ın Faaliyetleri başlıklı sunumlar yapacak. Bu panel haricinde yine 6 Şubat depremi ile ilgili yapılacak iki farklı panelde katılımcılar deprem sonrası tecrübelerini ve neler yapılması gerektiğine dair görüşlerini paylaşacak.
14. Ulusal Travma ve Acil Cerrahisi Kongresinin ilgili web sayfasına ulaşmak için linki tıklayınız. www.travma2023.org
Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Derneği’nin ilgili web sayfasına ulaşmak için linki tıklatınız. https://travma.org/