Türkiye’nin ara buluculuğu ile düzenlenen Rusya, Ukrayna ve Türkiye Dışişleri Bakanları Toplantısı sona erdi.
Savaşın başlamasından bu yana Ukrayna ile Rusya arasındaki en üst düzey görüşme Antalya’da yapıldı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yaklaşık 1,5 saat süren toplantının ardından açıklamalarda bulundu ve basın mensuplarının sorularını cevapladı.
Müzakerelerin yerini alacak başka bir seçenek olmadığına inandığını belirten Lavrov,“Herhangi bir şekilde gerçek müzakere yolunun yanlış yere kullanılmamasını istiyoruz. Bugün şu anlaşıldı müzakerelerin yerini alacak hiçbir şey yoktur. Günlük olarak insani koridorların açılmasına yönelik önerimizin hala geçerli olduğunu teyit ettik.” dedi.
Lavrov, “Rusya sınırı yakınında biyolojik çalışmalar yapılıyor” dedi ve şöyle devam etti:
“Avrupa Birliği dahil olmak üzere diğer ülkeler, Ukrayna’ya ölümcül silahlar göndererek tehlikeli bir şekilde hareket ediyor. Ukrayna’ya silah gönderenler eylemlerinden sorumludurlar. Kiralık savaşçıları da teşvik edenler bundan sorumlu olacaktır. Biz Ukrayna’nın tarafsız bir ülke olmasını istiyoruz. NATO’nun genişlemesine karşı çıkarak hiçbir şekilde Ukrayna’nın güvenliğini sağlamasına karşı çıkmıyoruz. Halkımız da birtakım güçlüklerle karşı karşıya kalıyor. Bu krizden sağlıklı bir şekilde çıkmayı umuyoruz. Herkesin de bilinçli bir şekilde krizden çıkmasını diliyoruz.”
Lavrov, Putin ve Zelenskiy temasları hakkında ise “Putin, Zelenski ile görüşmekten kaçınmıyor. Putin, temaslardan asla kaçınmaz. Sadece bu temasların laf olsun diye gerçekleşmesini istemiyoruz. Bunu Kuleba ile görüştük.” ifadelerini kullandı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Pentagon’un Ukrayna topraklarında onlarca askerî biyolojik laboratuvar oluşturduğu iddiaları bizi endişeye düşürüyor. Bu konudaki sorulara cevap istiyoruz. Rusya’ya tehdit olmayan bir Ukrayna istiyoruz. Dengeli diplomatik çözümler için hazırız.” diye konuştu.
APIA, Samoa (Sept. 13, 2023) - Independence-variant littoral combat ship USS Jackson (LCS 6) arrives in Apia, Samoa, for Pacific Partnership 2023, Sept. 13, 2023. Now in its 18th year, Pacific Partnership is the largest annual multinational humanitarian assistance and disaster relief preparedness mission conducted in the Indo-Pacific. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Deirdre Marsac)