Rusya, Hipersonik Füzeyi Kuzey Kutbunda Test Etti
Aralık 1, 2019Çin ve Pakistan’dan Ortak Deniz Tatbikatı
Aralık 3, 2019Türkiye NATO için Hangi Konumda?
NATO, 70’inci yılını çeşitli gerilimlerle kutlayacak. Yarın Londra’da başlayacak zirveye 29 müttefik ülkenin katılım göstermesi planlanıyor. Türkiye Savunma Planı’nın sekiz müttefikçe kabul edilmemesi üzerine, Ankara’nın Baltık ülkeleri ve Polonya için hazırlanan Savunma Planı’nın yayımlanmasını veto ettiği konuşulmaya başlandı. İttifak içindeki gerginlik dalgasının zirvede ne sonuç doğuracağı merak edilirken, Milli Savunma Bakanlığı bugün “Türkiye’nin NATO’ya Katkıları” konulu bir basın toplantısı düzenledi. NATO şemsiyesi altında önemli katkılarda bulunduğu belirtilen Türkiye, örgütün fonlarına en fazla katkı sağlayan ülkelerden bir tanesi olarak yer alıyor. İttifakın ikinci en büyük ordusuna sahip olması, harekât ve misyonlara 2 binden fazla personel ile destek vermesiyle, TSK NATO için merkezi konuma geliyor.
Times gazetesine konuşan NATO eski Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Londra Zirvesi’ni “Bu çok riskli bir zirve” olarak açıkladı. Örgütün üç temel görevi olarak: Kolektif savunma, kriz yönetimi ve iş birliğine dayalı güvenlik öne çıkıyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 28 Kasım’da, yaşanan gerginliklere dair, “NATO'nun tüm müttefiklerin endişelerini karşılayacak şekilde hareket etmesi lazım. Güvenlik endişelerini karşılamada bazı ülkeler itiraz ederse bu kez NATO içinde birlik olmaz. NATO içinde kararlar zaten konsensüsle olur. Biz Baltık ülkelerine yönelik NATO'nun mukabele planına karşı değiliz ama Baltık ülkeleri için istenenin bizim için de istenmesi lazım. Biz de müttefikiz.” açıklamasında bulundu.
Baltık ülkelerinin Rusya tehdidi durumunda kendilerini savunmak istemesi, Ankara’nın S-400 hava savunma sistemini test etmeye başlaması, ABD ile yaşanan F-35 krizi ve Barış Pınarı Harekâtı ışığında NATO 70’inci yılını kutlayacak.