Rusya ile Ukrayna Siber Alanda da Kıyasıya Çarpışıyor
Nisan 20, 2022Gençlere İstihdam Sağlamayı Hedefleyen Projenin Başvuruları Açıldı
Nisan 21, 2022SSI Yönetim Kurulu Başkanlığı Dört Yıllığına Yine TUSAŞ’ta
Savunma ve Havacılık Sanayii İhracatçıları Birliği (SSI) 2021 yılı Seçimli Olağan Genel Kurul Toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in katılımıyla gerçekleşen toplantıda, Türk savunma sanayii sektörünün ihracat rakamlarına yönelik sunum yapılarak bilgi verildi.
Sektör, 2021 yılı içerisinde 3 milyar 212 milyon ABD Doları tutarında ihracat gerçekleştirdi.
İhracatın büyük bir kısmını silahlı insansız hava araçları (SİHA) ve mühimmat oluşturuyor.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir toplantıda, “Son günlerde oluşan savaş ortamının yanında Çin’deki karantina durumunun ortaya koyduğu bir gerçek var ki dünyada tedarik zinciri olumsuz etkilenmeye devam edecektir. Enflasyonist ortam artarak gidecek. Onun için firmalarımızı bu konuda tedbir almaları gerekli emtiaların temini konusunda önlem almaları da elzemdir” dedi.
Prof. Dr. Demir, savunma sanayii ihracatını uluslararası iş birliği ekseninde değerlendirdikleri için salt ticaret konusu olarak görmediklerini belirtti.
Demir, “Yaptığımız çeşitli temaslarda bizlerin de vurguladığı savunma sanayii konusunun sırf ticari bir konu olmadığını söylüyor ve çeşitli tecrübelerle de alanda görüyoruz. Bu konuda muhatap ülkenin uluslararası konjonktürdeki durumu ilişkileri ülkemizde ilişki seviyesi ve finansal kaynaklara erişme durumu gibi birçok faktörün burada etkili olduğunu defalarca gözlemledik” diye konuştu.
Türkiye’nin dünya ihracat pazarında önemli rol oynamaya başlamasını beklediklerinin altını çizen Demir, yeni stratejiler ve yeni yaklaşımların oluşturulması gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Demir, Türk ürünlerinin dünyada kullanılmaya başlanmasını ve artan ilgiyi gördüklerini aktararak, “Orta Doğu önemli pazarımız. Orta Asya, Güneydoğu Asya ile ilgili önemli gelişmeler var. İlginç şekilde Avrupa’dan ilgiler başlamıştı. Son gelişmelerle beraber çeşitli Avrupa ülkelerinde savunma harcamalarına olan ilgi ve buradaki önemli artışların olması beklentisiyle beraber orada da çok önemli bir pazar yakalayacağımız muhakkaktır” ifadelerini kullandı.
En çok ihracat yaptıkları ülkelerin başında Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Almanya ve Katar’ın geldiğini vurgulayan Demir, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Geçtiğimiz günlerde Filipinler’e ilk Atak helikopterimizi teslim ettik. Başkanlığımız aracılığıyla ve TUSAŞ’ın gayretleriyle hayata geçen bu ihracat Türk savunma sanayii için tarihi eşiklerden birisidir. Bunun yanında sayısız ülkeye ihracatı devam eden insansız hava araçlarımız (İHA), kara araçlarımız ve deniz araçlarımız her geçen gün ihracat pazarımızı genişletmeye ve tahkim etmeye devam etmektedir. Artık pandemi etkisini üzerimizden atmaya başladığımızı ihracat rakamlarımızda görüyoruz. Mart 2021-Mart 2022 arası, yani son 1 yıllık ihracatımız 3 milyar 530 milyon dolar oldu. İhracatın kompozisyonuna baktığımızda havacılık kategorisinde %50’lik bir artış söz konusu olup, bunun insansız sistemlerden oluştuğunu görüyoruz. Burada bir dünya markası haline gelen Bayraktar TB-2’ye özel bir parantez açmak ve diğer uçaklarımızla bu başarıyı devam ettirmek gerekmektedir. Afrika’da hem İHA hem zırhlı kara aracı hem de HÜRKUŞ gibi diğer ürünlerin artığını söyleyebiliriz. Avrupa bölgesinde birçok ülke ile yakın iş birliği içindeyiz. Bunun ötesinde Güney Amerika ülkelerine yönelik faaliyetlerimiz de artarak devam etmektedir.”
Demir, gelecek dönemde ihracat rakamlarının ulaşacağı konu ile ilgili olarak ise, “Başkanlığımız, Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği (SSI), vakıf ve özel şirketler ile KOBİ’ler hep beraber el ele vererek yıl sonunda 4 milyar doların üstünde bir ihracat rakamına ulaşacağımıza inanıyorum” dedi.
Seçimde aynı oyu alan kuruluşlar arasında yapılan kura sonucunda Yönetim Kurulu Başkanlığını Türk Havacılık ve Uzay Sanayii TUSAŞ kazandı.
Yönetim Kurulu Asil Üyeleri ve Aldıkları Oylar
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (Yönetim Kurulu Başkanlığı-41 oy)
ASELSAN (Üye-41 oy)
Roketsan (Üye-41 oy)
HAVELSAN (Üye-41 oy)
MKE AŞ (Üye-41 oy)
FNSS (Üye-41 oy)
Alp Havacılık (Üye-41 oy)
Yonca-Onuk (Üye-41 oy)
ZSR Patlayıcı Sanayii (Üye-39 oy)
Sarsılmaz (Üye-38 oy)
Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi (Üye-37 oy)
Yönetim Kurulu Yedek Üyelikleri ve Aldıkları Oylar
BTS Balıkesir Patlayıcı Maddeler AŞ (Yedek üye-40 oy)
Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ STM (Yedek üye-31 oy)
İstanbul Silah (Yedek üye-31 oy)
Pardus Av Silahları (Yedek üye-31 oy)
Turaç Dış Ticaret (Yedek üye-30 oy)
Nitromak DNX Kimya Sanayii AŞ (Yedek üye-30 oy)
Akbaş Silah Sanayii (Yedek üye-30 oy)
Çukurova Av ve Spor Malzemeleri (Yedek üye-30 oy)
MERTMAK Otomotiv, Av Malzemeleri (Yedek üye-30 oy)
DLG Tactical Savunma Sistemleri İç ve Dış Ticaret (Yedek üye-30 oy)