
İspanya, 24 Pilatus PC-21 Tedarik Ediyor
Kasım 29, 2019
Rusya, Hipersonik Füzeyi Kuzey Kutbunda Test Etti
Aralık 1, 2019SSB’den Mevcut Durum Analizi

Savunma ve Havacılık Sanayiinde Uluslararası İşbirliği ve İhracat başlıklı Ekim 2019 tarihli rapor Antalya’da düzenlenen Konferansta paylaşıldı.
Çalışma, 2023 ihracat hedefleri doğrultusunda strateji geliştirmeye zemin hazırlamak üzere sektörel durum analizi ortaya çıkarmayı hedefliyor.
Rapor, Savunma ve Havacılık İhracatçılar Birliği (SSI) verilerine göre sektör ihracatının yüzde 95'ini gerçekleştiren 27 firmadan sağlanan bilgilerle oluşturuldu. Bu raporun ardından strateji geliştirme çalıştayı ve strateji uygulama aşamaları gelecek.
Savunma Sanayii Başkanlığı’nın görüşüne başvurduğu 27 firma şöyle;
Elektronik alt sektörde ASELSAN, HAVELSAN, SDT, MİLSOFT, AYESAŞ, METEKSAN.
Kara araçları alt sektöründe BMC, FNSS, OTOKAR, Nurol Makina, Katmerciler
Deniz Platformları: STM, TAIS, ARES, Yonca-Onuk
Hava Platformları: TUSAŞ, Baykar, THY Teknik, Kale Havacılık, TEI, Alp Havacılık.
Silah Mühimmat: MKEK, Samsun Yurt Savunma, Roketsan, Ata Silah.
Diğer: Yakupoğlu, Repkon.
SSB Başkanı İsmail Demir’in konuşmasında da yer alan lig ve sıralama raporda şu şekilde yer aldı:
Birinci Lig ABD ve Rusya. Bu iki ülke 2014-2018 küresel satışlarından sırasıyla yüzde 36 ve yüzde 21 pay alıyor. Bu iki ülke ilk yüzde sırasıyla 41 ve 2 ülke bulunduruyor.*
Sıralamada Türkiye’nin üstünde yer alan ülkeler Fransa, Almanya, Çin, Birleşik Krallık, İspanya, İsrail, İtalya, Hollanda, Kore Cumhuriyeti, Ukrayna, İsviçre.
Rapora göre son altı yılda Türkiye’nin toplam ihracatı yüzde 10,5 oranında artarken savunma ve havacılık ihracatı yüzde 61,3 oranında artış gösterdi.
Raporda yer alan bilgilere göre sektörün 2023 yılı hedefi 10.2 Milyar Dolar olarak belirlendi. 27 firmanın 2019 toplam hedefi 3.36 milyar, 2023 yılı toplam hedefi 8.23 milyar dolar olarak öngörüldü.. Rapora göre 11. Kalkınma Planında belirlenen hedef 10.2 milyar dolar olduğu için raporda ihracatta ivmelenme beklentisi ifade edildi.
Firmalara göre ihracatta güçlü ve zayıf yönler de ele alındı.
Güçlü yönler: teknoloji transferi imkanı, özgün tasarım, satış sonrası destek, Ar-Ge, NATO Standartlarında üretim sertifikasyon, yabancı ortak, maliyet etkinlik, Etkinlik pazarlama, devlet vakıf şirketi olmak, firma güvenirliği ve bilinirliği, yüksek teknoloji, hızlı ve zamanında teslimat, insan kaynağı, fiyat avantajı, geniş ürün portföyü, bilgi birikimi tecrübe, müşteri odaklı çözümlerde esneklik, kalite.
Zayıf yönler: Bürokratik süreçlerde yavaşlık, Küresel lojistik altyapı eksikliği, pazara geç girme, hammaddede yurtdışı bağımlılığı, uluslararası referans eksikliği, daimi yurtdışı ofisleri eksikliği, yurtiçi proje kararlarının etkisi, yurt dışında firma marka bilinirliği, yurt dışında şirket kurma tecrübesi eksikliği, rekabetçi fiyat, yurt içi referans eksikliği, ekonomik belirsizlik ve artan maliyetler, kredi mekanizmaları eksikliği, organizasyonel yetersizlikler, ülkelerarası ilişkiler olarak ele alındı.
*Editörün Notu Rusya’nın ihracatı bu işle görevli iki firma üzerinden yürütülüyor.