Hindistan Tejas’a Python-5 Entegre Etti
Nisan 28, 2021Prof. Dr. Demir: Türkiye F-35 Konusunda Çaresiz Değil
Nisan 29, 2021Sosyal Medyanın Siber Tehdide Dönüşümü
Savunma ve siber güvenlik alanında çözümler sunan STM firmasının bünyesinde bulunan düşünce merkezi Thinktech, Yeni Siber Tehdit Durum Raporu’nu paylaştı. Ocak ve Mart 2021 tarihlerini kapsayan rapor, sosyal medyada siber tehdide dönüşebilecek açıkları ve buna karşı çözümleri sunuyor.
3 Nisan 2021 tarihinde yapılan bir Twitter paylaşımında, 533 milyon Facebook kullanıcısının kişisel bilgilerinin sızdırıldığı ve ücretsiz bir şekilde erişime açıldığı iddia edildi.
Dünyanın en çok kullanılan sosyal medya platformu olan Facebook’ta, 2019 yılında yaşanan veri sızıntısı, araştırmacıların belirttiğine göre yasa dışı bir arama robotu (web crawler) vasıtasıyla gerçekleştirildi.
Raporda, sosyal medya hesaplarının güvenliğini artırmak ve bir sızıntı söz konusu olduğunda olabildiğince az kişisel bilginin ortaya çıkmasını sağlamak amacıyla hesaplar üzerinde belirli paylaşımlardan kaçınmanın ve gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasının önemine dikkat çekildi.
Kullanıcılar tarafından alınması gereken önlemler arasında güçlü şifre kullanımı, LinkedIn gibi platformlarda verilen iş geçmişi bilgisinin olabildiğince kısıtlı tutulması ve blog yazıları gibi kişinin yaşamına dair ayrıntılı bilgi verebilecek paylaşımlardan olabildiğince kaçınılması yer alıyor.
STM ThinkTech’in raporunda, çevrimiçi güvenlik konusundaki eksikliklere değinilirken, parola yönetiminin yaşam döngüsünü oluşturan şifre oluşturma, depolama ve otomatik doldurma özellikleri bakımından on üç farklı şifre yöneticisi hakkında yapılan incelemeye de yer verildi.
Raporda, tahrif saldırganlarının Twitter ve yeraltı forumları gibi çevrimiçi sosyal ağlardaki (ÇSA) davranışları analiz edilerek tahrif saldırıları ve saldırganları hakkında genel bilgi verilirken, tahrif saldırganlarının tespitine yönelik çözümlerin geliştirilmesine ve tahrif saldırısı denemelerinin engellenmesine katkı sağlamak amaçlandı.
Ayrıca, tahrif saldırganlarının Twitter üzerindeki etkinliklerinin, davranışlarını anlamaya yardımcı olup olmayacağını incelemek için oluşturulan araştırma soruları üzerinden elde edilen verilerin değerlendirilmesi de yer aldı.