Türk Savunma Sanayii Vietnam’da Boy Gösterecek
Aralık 18, 2024KİRPİ II Zırhlı Araçları Mart 2025’te Bosna Hersek’te
Aralık 19, 2024Savunma Sanayiinin Stratejik Gücü İstanbul’da Bir Araya Geldi
İstanbul Sanayi Odası ve SAHA İstanbul’un ortaklığında düzenlenen 6. Savunma Sanayii Buluşmaları, sektör temsilcilerini bir araya getirdi.
İstanbul Sanayi Odası ve SAHA İstanbul’un ortaklaşa düzenlediği 6. Savunma Sanayii Buluşmaları, savunma sanayii paydaşlarını bir araya getirerek, sektördeki iş birliği ve yerli teknolojilerin geliştirilmesi çalışmalarına yeni bir ivme kazandırdı.
Türk savunma sanayiinin millî ve yerli yapısıyla güçlenmesine katkı sunmak amacıyla İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve SAHA İstanbul iş birliğiyle düzenlenen 6. Savunma Sanayii Buluşmaları, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve SAHA İstanbul Başkan Yardımcısı ve Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Etkinlik, İstanbul Vali Yardımcısı Yücel Gemici, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Gökhan Uçar, İSO Meclis ve Meslek Komitesi Üyeleri ile savunma sanayi ana tedarikçi firmalarının yöneticilerinin geniş katılımıyla düzenlendi.
Toplamda 18 ana yüklenici firmanın 70 masa ile katılım sağladığı etkinlikte, İSO ve SAHA İstanbul üyesi 690 firma yer aldı. Etkinlik kapsamında 2.436 B2B (ikili görüşme) gerçekleştirildi. Bu buluşmalar, Türk savunma sanayii firmaları arasında iş birliği imkanlarını geliştirerek, sektördeki yeniliklerin ve yeni ortaklıkların temelini attı.
Savunma Sanayiinin Stratejik Rolü
Açılış konuşmasını yapan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, savunma sanayiinin sadece askeri gücün değil, teknolojik altyapının, ekonomik kalkınmanın ve uluslararası prestijin artırılmasında da çok kritik bir rol oynadığını vurguladı. Bahçıvan;
“İstanbul; entelektüel sermayesi, yenilikçi ve yaratıcı endüstrilerdeki gücü ve her sektörde üretim yapan nitelikli sanayi firmaları ile savunma sanayiimizin ihtiyaç duyduğu yerli tedarikçiler için çok uygun bir ekosisteme sahip. Bu etkinlikle, üyelerimizi ana yüklenici firmalarla buluşturarak uzun soluklu ve güçlü iş birliklerinin temellerini atmayı hedefliyoruz.” İfadelerini kullandı.
Başarı Verilerle Destekleniyor
Bahçıvan, savunma sanayiinin yerli üretim ve teknolojik bağımsızlık konusundaki başarısını verilerle destekleyerek;
“- İSO 500 listesinde savunma sanayii firma sayısı, 2000 yılında 6 iken, 2023 yılında 22’ye yükseldi.
– 2002-2023 yılları arasında sektörün ihracat hacmi 22 kat artarak 5,5 milyar dolara ulaştı.
– Bu yılın ilk 11 ayında 5,7 milyar dolarlık ihracat rakamı elde edildi.” dedi.
Bahçıvan, bu rakamların sektördeki yerlilik oranının yüzde 20’lerden yüzde 80’lere çıkarılmasıyla mümkün olduğunu ve nitelikli insan kaynağıyla desteklendiğini belirtti.
Millî Teknoloji Hamlesi ve SAHA İstanbul’un Rolü
SAHA İstanbul Başkan Yardımcısı Murat İkinci ise katılımcılara, savunma sanayii ekosistemini güçlendirme çalışmalarını aktardı. İkinci;
“Platform ve alt yüklenici firmaları KOBİ’lerimizle buluşturarak iş geliştirme zeminleri hazırlıyoruz. Yerli ve millî teknolojilerin geliştirilmesi için üniversiteler, Ar-Ge kuruluşları ve sanayi firmalarıyla iş birliğini teşvik ediyoruz. Yaklaşık 10 yıl önce 27 üye ile başladığımız yolculuğumuz, bugün 1300’den fazla firmayı kapsayan Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesine dönüştü.” dedi.
Etkinlik kapsamında “Teknoloji, Gelişim ve İş Birliği Perspektifinden Türk Savunma Sanayiine Bakış” başlıklı bir panel de gerçekleştirildi. Panelde, sektörün mevcut durumu ve geleceği üzerine değerlendirmelerde bulunuldu.