
Fransa’nın Mirage 2000 Uçakları Ukrayna’da
Şubat 7, 2025
Rheinmetall, Bundeswehr İçin 1,88 Milyar Avroluk Anlaşma İmzaladı
Şubat 7, 2025Savunma Sanayiine Dijital Çözüm: DAMISE

Savunma, havacılık, uzay ve denizcilik sektörlerindeki yerli üreticileri buluşturan DAMISE, ihracata ve iş birliklerine katkı sağlıyor.
Türkiye’de savunma sanayii her geçen gün gücüne güç katıyor. Yerli üretim hız kazanırken Türkiye’de üretilen yerli ürünlerin ihracatı da günden güne artıyor. 2024 itibarıyla 7.1 milyar dolarlık ihracata ulaşan sektörün hedefleri çok daha büyük. Katma değerli ürünleriyle Türkiye’yi gururlandıran ve adından sıkça söz ettiren sektör, küresel arenada rekabette güçlü olsa da yeni pazarlara açılmada ve tedarikçiye ulaşımda bazı eksiklikler yaşayabiliyor. Sektörün hızla büyüdüğü bu ortamda hem yerli üreticileri bir araya getirmek hem de yerli üreticilerin küresel pazarlarda tanınırlığını artırmak, ihracatına katkı sunmak ve sektörel iş birliklerini geliştirmek üzere ihtiyaç da artıyor.
%100 yerli sermaye ile 2022 yılında kurulan DAMISE, tam da bu ihtiyaca cevap vermek üzere yola çıktı. Başta havacılık, uzay, savunma, denizcilik ve endüstri firmaları olmak üzere sektör paydaşlarının ihtiyaçlarına tek noktada çözüm üreten DAMISE, yeni nesil sektörel arama motoru ve pazaryeri olarak faaliyete geçti. Bir start-up olarak yola çıkan DAMISE, ihracata önemli katkılar sağlama hedefinde. DAMISE, yalnızca yerli üreticileri küresel firmalarla bir araya getirerek ihracata katkı sunmakla kalmıyor, yerli üreticileri de aynı platformda buluşturarak, Türkiye’de üretilen ürünlerin yine yerli ürünlere tedarik edilmesini sağlayarak ithalatı da azaltmayı hedefliyor. DAMISE’nin hedefleri arasında Türk firmalarını uluslararası ihalelerden haberdar etmek ve ortaklık ya da distribütörlük gibi uluslararası iş birlikleri yapmalarını sağlamak da var.
Dijital Ekosistem Kurdu
İş fikri sahibi, DAMİSE Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Yasemin Ok, DAMISE’nin yola çıkış hikayesini ve faaliyetlerini anlattı. Sektöre yönelik yaptıkları firma ve pazar analizleri, raporlar ve çalışmalarda sektördeki ihtiyaçları tespit ettiklerini belirten Yasemin Ok, “Yerli üreticilerimiz, çok kaliteli ve güvenilir ürünler geliştirmesine rağmen markalaşma, ticarileşme ve dünyaya açılma konusunda sıkıntılar yaşıyor. Özellikle küresel tedarik zincirine giriş süreçleri, ihracatta karşılaşılan engeller, firmalarımızın uluslararası alanda ana üreticilerle (OEM) çalışırken yaşadığı zorlukları tespit ettikten sonra, buna yönelik çözüm geliştirmek ve sektörü dünyaya taşımak amacıyla bir dijital ekosistem platformu oluşturma fikrini geliştirdik” diyerek, DAMISE’nin çıkış noktasını anlattı. Ayrıca sektöre yönelik ürün ve hizmet sergileme alanları, sektöre yönelik spesifik bir arama motoru bulunmadığından bu ihtiyacı karşılamak için yola çıktıklarını anlatan Ok, DAMISE’de sunulan çözümlerin sektörün büyük ilgisini çektiğini ifade etti.
Dijital Lansmanla Dünyanın Her Yerinde
DAMISE’de şu anda “Ekosistem”, “Akademi”, “Tedarikçi Yönetim Sistemi”, “Dijital Vitrin” ve “Dijital Lansman” alanları yer alıyor. Yasemin Ok, Ekosistem alanında sektör paydaşlarının ürün/hizmetlerini spesifik detaylarıyla sergilediğini ve görüntülediğini ve kaynağından doğrulanmış ürün sertifikaları ile alıcıların güvenli ürünlere erişim konusunda önemli bir bariyeri ortadan kaldırdıklarını belirterek, diğer alanlar hakkında şu bilgileri verdi: “Akademi’de sektöre özel stratejik ve önemli konularda çevrimiçi/çevrimdışı eğitimler sunuluyor. Örneğin ‘DUNS Number kodu nedir?’ denildiğinde bunun da bilinmesi gerektiğini fark ettik ve Akademi ihtiyacı buradan doğdu. Firmaların küresel tedarik sistemlerine giriş süreçleri doğrultusunda, örneğin ‘Havacılık sektöründeki önemli bir firmaya nasıl tedarikçi olunur?’ sorusunun cevabını vermek için Tedarikçi Yönetim Sistemi oluştu. Sektördeki etkinliklerin, fuarların ve yapılan çalışmaların kısa sürede tamamlandığını gördük. Bunların uzun süreli olabilmesi için Dijital Vitrin ortaya çıktı. Dijital Vitrin, fiziksel organizasyonların dijitale taşınarak katılımcı firmaların ürün ve hizmetlerinin etkin ve uzun sürekli tanıtımı için dijital ortamda ilgili tarafların erişimine olanak sağlayan sergi alanıdır.”
Yeni ürünlerin hedef kitlelere etkili tanıtımında fiziksel sınırların kaldırılmasının önemini kavradıklarını ifade eden Ok, günümüz teknolojileri ile DAMISE’de dijital ortamda lansman etkinlikleri gerçekleştirmek üzere yeni bir modül geliştirdiklerini anlattı.
Kültürlere ve sektörlere göre özgün tasarıma sahip ve farklı dillerde hazırlanabilen lansman modülü ile firmalar, ürün, hizmet ve teknolojilerini etkin ve doyurucu içeriklerle küresel pazarlarda potansiyel alıcılara doğrudan sunabilmektedir. Hibrit etkinliklerde fiziksel tanıtım ile eşzamanlı olarak gerçekleştirilen lansmanlarla yeni ürünler tek tıkla sınırları aşıyor ve dijital ziyaretçilerle buluşuyor.
Kayıtlı 2500 Firma, 4500 Adet Ürün/Hizmet
DAMISE’nin amacının savunma, havacılık, uzay, denizcilik ve bağlantılı 56 alt sektörü kendi içerisinde birbirleriyle, Ana Üreticilerle (OEM) buluşturmak ve dünyadaki ihracat pazarlarına taşımak olduğunu anlatan Ok, “Platformumuzda güncel içerikleri, haberleri, etkinlikleri, ihaleleri ve sektörel raporları yayınlıyoruz. Sektörde ne olup ne bitiyor araştırma yapılmasına imkân sağlıyoruz. Önemli veri, istatistik ve bilgileri paylaşıyoruz” dedi.
Şu anda platforma 2500 kayıtlı üyenin bulunduğunu, 4500’e yakın ürün ve hizmetin yer aldığını söyleyen Ok, aralarında İngiltere, Almanya, İtalya, ABD, Çin, Güney Afrika, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin de olduğu uluslararası kayıtlı üyelerinin bulunduğunu ifade etti.
Yatırımlar Teknolojiyle Artacak
DAMISE’ye şu ana kadar 1 milyon dolar yatırım yapıldığını, önümüzdeki dönemde gelişen teknolojilerle birlikte hizmetlerin de geliştirileceğini ve bu yatırımın daha da artacağını söyleyen Ok, DAMISE’nin önümüzdeki dönem hedefleri arasında küresel pazarlara açılmanın da bulunduğunu belirtti. Ok, “Ülkeler bazında DAMISE distribütörleri, paydaşları ve sektörel iş birlikleri oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.