Yunan Basını’ndan Bayraktar TB3 için “Endişe Verici” İfadesi
Kasım 20, 2024CANiK, IDEAS 2024’te Güçlü Ürün Portföyüyle Sahneye Çıktı
Kasım 21, 2024Osman Okyay Türk Savunma Sanayiinin Yükselişini Değerlendirdi
SASAD Yönetim Kurulu Başkanı Osman Okyay, T.C. Millî Savunma Bakanlığı ve T.C. Savunma Sanayii Başkanlığı iş birliğiyle düzenlenecek olan “Geleceğin Askeri – Future Soldier 2024” etkinliği öncesinde değerlendirmelerde bulundu.
Savunma ve Havacılık Sanayi İmalatçılar Derneği (SASAD) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Okyay, savunma sektöründeki dönüşümün köklü bir aşamaya ulaştığını vurgulayarak, savaş alanlarının değişen dinamiklerine dikkat çekti. Okyay;
“Savaş alanının ve askeri doktrinlerin köklü bir dönüşümüne tanıklık ediyoruz şu anda. Savaşlar aslında fiziksel alanda değil, dijital ve siber ortamlara da taşınmış durumda. Dolayısıyla, hava, kara, deniz, uzay ve siber alanda topyekün bir mücadeleden bahsediyoruz. Dolayısıyla ona uygun bir asker ve harp teknolojileri kurgulamaktan bahsediyoruz. Özellikle yapay zekanın çok ciddi bir rol alacağını öngörüyoruz. Veri analitiğinin çok önemli olacağını düşünüyoruz geleceğin savaşlarında. Dolayısıyla anlık kararların bu büyük veri analitiği, oradan gelen bilgiler ve analizlerle alınacağını düşünüyoruz” dedi.
İleri Teknoloji Sistemlerinde Entegre Yaklaşım
Türkiye’nin savunma sanayiindeki öncü konumunu değerlendiren Okyay;
“Türkiye’de bu dönüşümde, teknolojilere çok büyük öncülük etmekte. İHA ve SİHA’larla kazanmış olduğumuz teknolojiler, sadece o ürün grupları ile sınırlı değil. Bu ürün gruplarının çok dışına taşan teknolojiler. Harp ve savaş bilgi ağı merkezi sistemlerle bütünleşiyor. Her bir otonom sistem aslında o ağ merkezinin bir elemanı durumuna geliyor. Dünyada harp şekilleri çok değişecek. Dünyada tümleşik sistemlere yaklaşım konusunda büyük bir rekabet var. Amerika, JADC2 adını verdiği Ortak Tüm Alan Komuta ve Kontrol Sistemi’ne odaklanırken, NATO ve Avrupa Birliği ülkelerinin de bu alanda çalışmaları var. Türkiye’de ‘Entegre Operasyon Yetenekleri’ olarak kısaltabileceğimiz alanda da çok hızlı alt teknolojiler çalışılıyor. Hava, Kara, Deniz, Siber ve Uzay platformları birbirleriyle çalışacak şekilde geliştirilmekte. Paydaşlarımız insansız hava platformları, süpersonik füzeler gibi ileri teknoloji sistemlerin hepsinin ağ merkezi ortamında çalışması için ürünler geliştiriyor. Haberleşme çok önem kazanıyor. Çünkü ağ merkezi dediğimizde önemli bir haberleşme kabiliyeti giriyor. Dolayısıyla bu alt yapı için bütün çalışmalar çok önem taşıyor. Türk savunma sistemleri de geleceğin konseptine uygun olarak tasarlanmakta.” ifadelerini kullandı.
“Hızlı Ürünleştirme Belirleyici Olacak”
Savunma sanayiinde hızlı prototipleme ve ürünleştirmenin rekabet avantajı sağladığını vurgulayan Okyay;
“Klasik cephe savaşlarının yerini asimetrik, siber saldırılar, robotik ve otonom sistemlerle yürütülen operasyonların aldığını görüyoruz. Ülkemiz de bu noktada çok güçlü bir uyum kapasitesine sahip. Hızlı bir prototipleme yeteneğimiz var. Ve bu kabiliyet bize büyük bir avantaj sağlıyor. İHA ve SİHA konusundaki çalışmaların neticesini çok hızlı bir şekilde aldık. Diğer sektörlerde de farklı değil ama savunma sektöründe özellikle hız ve hızlı ürünleştirme çok büyük belirleyici bir faktör olacak. Özellikle gelecekteki savunma rekabetinde avantaj sağlayan en büyük bileşen, hızlı prototiplemeden hızlı ürüne çevirme süreçleri olacak. Bu yeteneklerimizle Türk ürünleri geniş coğrafyada çok ciddi alıcı bulan ürünler oldu. Türkiye bu hızıyla çok ciddi bir ürün ailesi geliştirdi. Bu ürün aileleri sadece kara, deniz ve hava alanlarında değil siber ve uzayda da bu noktaya geliyor. Siber Güvenlik Başkanlığı’nın kurulacak olması da çok önemli gelişme. Entegre operasyon yeteneklerimizi hızla geliştirip sahaya aktarmak en önemli avantajımız olacak.” dedi.
“7 Milyar Doların Üzerinde Olmasını Bekliyoruz”
Ar-Ge harcamalarının arttığını ve teknolojik gelişimin göstergesinin ihracat olduğunu dile getiren Okyay;
“Son 10 yıldır Ar-Ge harcamalarımızın çok arttığını, her alanda yatırım boyutuyla, ihracat boyutuyla, toplam sektör cirosu tarafında da sürekli çift haneli dolar bazında yüzdelerle büyüme yakalandı, özellikle de son 5-6 yılda. Bu artış yerli üretim kapasitemizi, uluslararası alanda rekabet gücümüzü ve ihracatımızı artırdı. Geçen seneyi 5.5 milyar dolar ihracatla kapattık, bu yıl rakamın 7 milyar doların üzerinde olmasını bekliyoruz. İhracat önemli, çünkü gerçekte ürettiğimiz ürünlerin ve teknolojilerin imtihan yeri, kabul görüp görmemesi ve başarılı olup olmadığımızın göstergesi ihracat. Sektörden spinoff olarak tabir ettiğimiz çok ciddi alt teknolojiler gelişiyor. Sivil kullanım veya ürünlerin farklılaştırılabilmesi alanında savunma lokomotif görevi görüyor.” ifadelerini kullandı.
Rusya-Ukrayna Savaşı Uyandırma Zili Oldu
Okyay, Rusya-Ukrayna savaşının Avrupa için bir uyandırma zili olduğuna dikkat çekerek Türkiye’nin teknoloji savaşında hiçbir dezavantajı olmadığını söyledi. Okyay;
“Özellikle Avrupa, Avrupa Birliği kurulduktan sonra bu sektördeki yatırımlarını çok ciddi yavaşlattı ve askıya almıştı. Rusya-Ukrayna arasındaki çatışma, Avrupa için tetikleyici, uyandırma zili oldu. Şu anda Avrupa, çok ciddi kaynaklar ayırarak gelecek 10 sene boyunca yeniden savunma sanayii alt yapısı kurgulamak durumunda olduğunu hissediyor. Buna değişik toplantılarda şahit oldum. Türkiye bu anlamda çok daha şanslı. Türkiye’nin savunma sanayii alt yapısı, bugünkü savunma sanayi başkanlığımızın 1986 yılında Savunma Sanayi Müsteşarlığı olarak kurulmasıyla başlıyor. 40 seneyi bulan bir tecrübeden, yolculuktan bahsediyoruz. Son 20 senesindeki oluşmuş ve oluşturulmakta olan teknolojileri ürüne dönüştüren bir ülkeden bahsediyoruz. Türkiye hakikaten bu anlamda çok önemli bir oyuncu olmaya gidiyor. Çin, yine büyük oyuncular arasında. Savaş teknoloji savaşı. Bu teknoloji savaşında ülkemizin hiçbir ülkeden dezavantajı yok. Aksine bu teknoloji savaşında tecrübelerimizle varız.” dedi.
“İnsan Kaynağımız Ciddi İvme Kazandı”
SASAD Yönetim Kurulu Başkanı Osman Okyay, Türkiye’nin savunma sanayiindeki insan kaynağının son dönemdeki gelişmelerle birlikte ciddi bir ivme kazandığına dikkat çekerken, üniversite, teknokent projeleri ile sanayi ve sektör iş birliğinin genç mühendislerin sektöre daha aktif katılımını sağladığını belirtti. Okyay;
“Paydaşların geliştirdiği staj ve eğitim programları, yetenek havuzunun geliştirilmesine çok önemli katkılarda bulunuyor, sektörde uzmanlaşma artıyor. Özellikle donanım yazılım entegrasyonu çok hızlı gelişiyor. Mühendislerimiz, akademik dünya, sanayi tarafı, girişimciler, enstitüler baktığımız zaman çok entegre bir alt yapıya sahibiz. Bu anlamdaki gidişatı çok olumlu görüyorum. Tanım olarak doğru bulmasam da ‘nitelikli veya ara eleman’ dediğimiz ama aslında en kıymetlilerimiz konusunda biraz eksiğimiz var. Meslek Yüksek Okulları ve Teknik Liselere bu anlamda çok ciddi görev düşüyor. Savunma sanayiimizin paydaşlarının da katkısıyla, bu liselerdeki kabiliyetlerin artırılmasını sağlamalıyız.” ifadelerini kullandı.
Uluslararası Katılım Yeni İş Birliklerinin Temellerini Oluşturacak
Osman Okyay, T.C. Millî Savunma Bakanlığı ve T.C. Savunma Sanayii Başkanlığı iş birliğiyle gerçekleştirilen ‘Geleceğin Askeri – Future Soldier 2024’ organizasyonunun askeri teknolojiler ve savunma sanayiindeki en son gelişmelerin konuşulacağı bir platform olacağını söyledi. Organizasyonun ilk gününde uluslararası katılımla küresel düzeyde savunma politikaları ve teknolojik yeniliklere odaklanılacağını ifade eden Osman Okyay, ikinci gün de ‘Millî Savunma Ekseni’ kapsamında Türkiye’nin savunma sanayiindeki başarıları ile gelecekteki stratejilerinin ele alınacağını bildirdi. Osman Okyay;
“Organizasyonda hem dünya hem de Türkiye’deki gelişmeleri masaya yatıracağız. Otonom Sistemler, Robotik Sistemler, Yapay Zekâ, Uydu ve Haberleşme, Giyilebilir Askeri Teknolojiler, Büyük Veri gibi gelişmeler “Yeni Dünya, Yeni Savaş ve Yeni Savaşçı” vurgusuyla konuşulacak. Geleceğin savaş ortamlarına yönelik strateji ve teknolojiler masaya yatırılacak. Yerli savunma sanayii firmalarımızın son teknoloji ürünleri de katılımcılarla buluşacak. Organizasyon düz bir bilgi paylaşımı organizasyonu değil. Aynı zamanda sektörler arası iş birliğini de içeriyor. Kamu paydaşları, firmalar ve temsilcileri, akademisyenler, endüstrinin bileşenlerini de bir araya getirecek. En önemli çıktılardan biri mevcut teknolojik trendin analiz edilmesi olacak. Geleceğe yönelik beklentiler ve sektöre yön verilmesi noktasında stratejilerin şekillendirilmesi için önemli çıktılar bekliyoruz. Katılımcılar, edindikleri bilgi ve iş birlikleriyle Ar-Ge süreçlerini daha etkin bir şekilde yönlendirme fırsatı bulacaklar. Ayrıca uluslararası katılımcılar sayesinde savunma sanayii başarımızın tanıtılması ve onların bakış açısının yeni iş birliklerinin temellerini oluşturacağına inanıyoruz. Sadece teknoloji odaklı değil, aynı zamanda politika önerileri ve stratejik iş birliği modelleri açısından da öne çıkıyor.” bilgilerine yer verdi.
“Gençlerimiz Türkiye’yi Güçlendirecek”
Gençlere seslenen Okyay, savunma sanayinde çalışmanın yalnızca teknik bilgi değil, stratejik bir vizyon da gerektirdiğini belirtti. Okyay, “Gençlerimizin aynı zamanda stratejik bir vizyon kazanmaları gerekiyor. Savunma sanayii disiplinler arası bir yaklaşımla hem teknik bilgi hem de stratejik düşünme becerisi gerektiriyor. Dolayısıyla gençlerimizin sürekli kendilerini geliştirdikleri, yenilikçi düşüncelerle sektöre katkı sağladıkları bir ortam oluşturmamız gerekiyor. Gençlerden de beklentilerimiz bu yönde. Savunma sanayii ülkemizin geleceği açısından stratejik bir alan. Burada yer alacak her birey aslında sadece mühendis veya teknisyen değil, aslında aynı zamanda Türkiye’nin küresel konumunu güçlendirecek birer aktör olacaklar. Bunu unutmamalarını ve bu bilinçle hareket etmelerini bekliyoruz. Cesur adımlar atmalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Geleceğin Askeri – Future Soldier 2024 etkinliği, Türkiye’nin savunma sanayiindeki başarılarını uluslararası arenada daha geniş bir perspektifle tanıtmayı hedefliyor.