Millileştirme Çalışmaları Devam Ediyor
Haziran 3, 2020Hindistan ve Avustralya İttifakı
Haziran 5, 2020Milli Göz 2021’de Uzayda
Millî Savunma Bakanlığı’nın (MSB) ihtiyaçları doğrultusunda TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü öncülüğünde yerli imkanlarla geliştirilen ilk yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu İmece’nin nihai montajı tamamlandı.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde uydu ile ilgili bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir katıldı. İmece’nin son montajını bakanlar tamamladı. İlk olarak vakum ortamında ısıl koşullara dayanımı test edilecek uydu, sonrasında uzay aracı üzerinde titreşim testine tabi tutulacak.
Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü görüntü ihtiyaçlarını karşılamak üzere Ocak 2017 tarihinde başlatılan İmece Projesi kapsamında geliştirilen uydunun ısıl yapısal testlerinin 2020 yılının eylül ayına kadar tamamlanması hedefleniyor.
Metre altı çözünürlük özelliğinde olan İmece, bu sayede Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için yüksek çözünürlüklü görsel veriler elde edilecek ve koşulların daha iyi analiz edilmesi sağlanacak. OPMER Projesi sayesinde kamerada kullanılan ayna, mercek, prizma ve filtre gibi hassas optik bileşenler Türkiye içinde geliştirildi.
İmece uydusunun Isıl Yapısal Yeterlilik Modeli (IYYM) montaj entegrasyon faaliyetleri Ocak 2020’de başlamıştı. Yaklaşık dört aylık süreçte tamamlanan entegrasyon faaliyetlerinin ardından uydu, üç ay boyunca zorlu çevresel testlere tabi tutulacak ve uzay şartlarına uyumluluğu test edilecek. Bakan Varank süreçle ilgili, “Buradaki testler inşallah eylül ayına kadar başarıyla neticelendirilirse bundan sonraki aşamada 2021 yılında uzaya fırlatılacak şekilde İmece gözlem uydumuzun son üretimin aşamasına geçmiş olacağız. Uydumuzu inşallah 2021 yılında başarıyla uzaya fırlatmak istiyoruz.” açıklamasında bulundu.
Milli Savunma Bakanı Akar yerlilik oranıyla ilgili, “Silahlı Kuvvetlerimizin ihtiyaçları da büyük ölçüde yerli ve milli olarak karşılanmaktadır. Yerlilik ve millilik oranının yüzde 70'lere varması bizler için büyük bir gurur ve övünç kaynağıdır.” ifadesinde bulundu.
Türkiye’nin uzayda etkin güce sahip olmayı hedefleyen politikaları TSK bünyesinde de devam ediyor. Kara, Hava, Deniz Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı’ndan sonra beşinci kuvvet Türk Uzay Kuvvetleri için çalışmalara başlanmıştı. “Milli Uzay Programı”nın hazırlanarak hayata geçirilmesi için çalışmalar yürütmek amacıyla 2018 yılında Türkiye Uzay Ajansı da kurulmuştu. Ayrıca TSK’nın uydu görüntüsü ihtiyacını karşılamak üzere, uzay tabanlı görüntüleme yeteneğine sahip Hava Kuvvetleri Komutanlığı içerisinde Keşif Uydu Komutanlığı da bulunuyor.