
Türk Donanması Çağ Atlıyor!
Kasım 3, 2022
ASPİLSAN 7. Pil Teknolojileri Çalıştayı’nda Ödül Töreni!
Kasım 3, 2022Kuzey Kore, Sınırı Geçti

Kuzey Kore, çarşamba günü Güney Kore sınırlarına yakın noktalar da dahil olmak üzere 10’dan fazla füze ateşledi. Güney Kore Başkanı Yoon Suk-yeol, bu füze ateşlemelerine ilişkin “etkili bir toprak işgali” dedi.
Ateşlenen füzelerden bir kısa menzilli balistik füze, iki ülke arasındaki fiili deniz sınırı olan Kuzey Sınır Hattı’nı geçti ve Güney Kore, Ulleungdo adasında yaşayanlara sığınaklara sığınmaları için bir uyarı verdi. Ordu, 1953’teki Kore Savaşında yarımadanın bölünmesinden bu yana ilk kez bir Kuzey Kore füzesinin Güney Kore karasularına bu kadar yaklaştığını söyledi.
Yapılan açıklamada “Başkan Yoon, bugün Kuzey Kore’nin provokasyonunun, bölünmeden bu yana ilk kez Kuzey Sınır Çizgisini geçen bir füzenin etkili bir toprak işgali olduğuna dikkat çekti” ifadeleri yer aldı. Ordu, Güney Kore’ye en yakın füzenin anakaranın sadece 57 kilometre doğusundaki sulara indiğini söyledi. Ordu, Güney Kore’nin karasuları yakınlarına ateşlenen füzeyi “çok nadir ve tahammül edilemez” olarak nitelendiren bir bildiri yayınladı. Ordu, bu provokasyona sert bir şekilde yanıt verme sözü verdi. Bundan kısa bir sonra ise Güney Kore ordusu, Kuzey Kore’nin indiği deniz sınırında aynı noktaya üç havadan karaya füze ateşlediğini söyledi. Kuzey Kore’nin füze ateşlemesinin ardından Ulleungdo için bir hava saldırısı uyarısı yapıldı. Ulusal televizyonda uyarı verildi ve Ulleungdo halkına “en yakın yeraltı sığınağına tahliye” denildi.
Güney Kore ordusunun Genelkurmay Başkanlığı, önce üç kısa menzilli balistik füze fırlatıldığını tespit ettiğini söyledi. Ancak daha sonra Kuzey Kore’nin çeşitli tiplerde 10’dan fazla füze ateşlediğini duyurdu. Yoon Suk-yeol, ateşlemelerin üzerine Ulusal Güvenlik Konseyi’ni toplantıya çağırdı ve Kuzey Kore’nin provokasyonlarının net bir bedel ödemesi için hızlı ve sert önlemler alınmasının talimatını verdi. Füze ateşlemelerinin ardından Japonya, Kuzey Kore’nin füze fırlattığını doğrularken, Başbakan Fumio Kishida gazetecilere verdiği demeçte mümkün olan en kısa sürede bir ulusal güvenlik toplantısı düzenlemeyi planladığını aktardı. Güney Kore, Japon Denizi olarak da bilinen Doğu Denizi üzerindeki bazı hava yollarını kapattı ve yerel havayollarına “ABD ve Japonya rotalarında yolcu güvenliğini sağlamak” için rota değiştirmelerini tavsiye etti.
Pyongyang’ın en son test ateşlemesi, Seul ve Washington’un her iki taraftan yüzlerce savaş uçağını içeren “Uyanık Fırtına” adlı şimdiye kadarki en büyük ortak hava tatbikatlarını düzenlemesiyle geldi. Üst düzey bir Kuzey Koreli yetkili olan Pak Jong Chon, çarşamba günü devlet medyasında yer alan bir habere göre, tatbikatların agresif ve kışkırtıcı olduğunu söyledi. Chon, “ABD ve Güney Kore, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne karşı korkusuzca silahlı kuvvetlerini kullanmaya kalkışırsa, KDHC silahlı kuvvetlerinin özel araçları, stratejik görevlerini gecikmeden yerine getirecektir. ABD ve Güney Kore tarihin en korkunç bedelini ödemek zorunda kalacak” dedi.
Sejong Enstitüsü’nden bir araştırmacı Cheong Seong-chang, AFP’ye verdiği demeçte, çarşamba günü Kuzey Kore’nin füze fırlatmasının “Güney’e karşı 2010’dan bu yana en saldırgan ve tehditkar silahlı gösteri” olduğunu söyledi. Ewha Üniversitesi’nden Profesör Park Won-gon, AFP’ye verdiği demeçte, “Hatırladığım kadarıyla, Kuzey Kore, Güney Kore ve ABD ortak tatbikatlarını sürdürürken hiç böyle bir provokasyon yapmamıştı. Pyongyang en güçlü caydırıcılığını tamamlamış görünüyor. Bu ciddi bir tehdittir. Kuzey ayrıca nükleer yeteneklerinden emin görünüyor.” sözlerini aktardı.
Çarşamba günü gerçekleşen füze testleri ve Kuzey’in taktik nükleer tatbikatları olduğunu söylediği diğer ateşlemeler de dahil olmak üzere, son zamanlardaki füze ateşlemeleri gün geçtikçe artıyor. Bu ateşlemelere Güney Kore’den net bir karşılık gelecek mi, ya da Güney Kore’nin önlemleri ne şekilde olacak merak konusu.