
ASPİLSAN Enerji’den Uçuş Güvenliği Sağlayan Modüler ve Yerli Powerbank Çözümü
Ekim 25, 2025
TAYFUN Balistik Füzesi Bir Test Atışını Daha Başarıyla Tamamladı
Ekim 25, 2025İskandinav Ülkeleri Ortak İHA Alımı Başlattı

Finlandiya, İsveç, Norveç ve Danimarka, insansız hava araçları (İHA) ve bu sistemlere bağlı teknolojilerin ortak tedariki için hazırlık sürecini başlattı. Dört ülke, savunma kapasitesinin uyumlu şekilde geliştirilmesini ve çok uluslu operasyonlarda ortak kullanım sağlamayı hedefliyor.
22 Ekim 2025 tarihinde Helsinki’de gerçekleştirilen teknik düzenlemelerin imzalanmasıyla süreç resmileştirildi. Anlaşma kapsamında İHA platformları, kontrol sistemleri, bakım altyapısı ve personel eğitim süreçlerinin birlikte yürütülmesi planlanıyor.

Finlandiya Savunma Bakanı Antti Häkkänen, tedarik çalışmalarının dört ülke arasındaki savunma iş birliğini güçlendireceğini ve Ukrayna’ya sağlanan destek planlamasıyla da uyumlu ilerleyeceğini bildirdi.
Ortak İHA alım sürecinin, NATO çerçevesindeki savunma koordinasyonunu desteklemesi ve ileride diğer savunma projelerine de uyarlanabilir bir model oluşturması hedefleniyor.





