Falco Xplorer Gökyüzüyle Buluştu
Ocak 20, 2020Akdeniz’de Türk-Yunan Ortak Tatbikatı
Ocak 22, 2020Geri Sayım Başladı
Gelişen ve değişen teknolojiyle birlikte muharebelerin de zamanla çağa ayak uydurması, ülkelerin uzamsal düzeyde değişim rüzgarını arkalarına almalarına yol açtı. Rusya, ABD, Çin, Hindistan gibi ülkeler uzayda hâkimiyeti sağlamanın çaresini ararken, bu yarışta “elini çabuk tutan” arayı açmakla kalmıyor, diplomatik üstünlük de kazanıyor.
Japonya da bu değişime ayak uyduran ülkeler arasında ve 27 Ocak’ta sekizinci İstihbarat Toplama Sistemi (Intelligence Gathering System / IGS) keşif uydusunu fırlatmaya hazırlanıyor. Mitsubishi Heavy Industries’in açıklamasına göre MHI H-IIA uydusu yörüngeye, Japonya'nın güneybatısında yer alan Tanegashima Uzay Merkezi'nden gönderilecek. Elektro-optik kamera taşıyacak olan IGS uydusu, yörüngedeki diğer uyduların yanında yerini alacak. Beş adet yüksek çözünürlüklü Sentetik Açıklıklı Radar (Synthetic Aperture Radar/ SAR) ve iki adet elektro-optik IGS uydusunu Kuzey Kore ve Çin’in askeri faaliyetlerini gözlemlemek için kullanan Japonya’nın gözlemlediği ülkeler daha fazla. Japonya, Kuril Adaları üzerinde, ülkenin kuzeyinde ve Rusya'nın Uzak Doğu kıyılarında Moskova ile uzun süredir devam eden toprak anlaşmazlığı nedeniyle IGS uydularını Rus askeri faaliyetlerini izlemek için kullanıyor.
IGS uyduları Tokyo'ya Kuzey Kore, Çin ve Rus faaliyetlerinin stratejik erken uyarısını ve bunun yanı sıra ABD gibi müttefiklerle istihbarat sağlayarak diplomatik üstünlüğün elde edilmesinin kapısını açıyor.