
Lynx Zırhlısına Patria NEMO Havan Sistemi Entegre Ediliyor
Nisan 9, 2025
Yeni Sistemler Kara Kuvvetleri Komutanlığına Teslim Edildi
Nisan 10, 2025Elbit’ten Bir NATO Ülkesine 100 Milyon Dolarlık İnsansız Kule

İsrailli savunma firması Elbit Systems, Avrupa’daki bir NATO üyesi için ASCOD zırhlı araçlarına entegre edilecek UT30 MK2 insansız kule sistemleri tedariki amacıyla yaklaşık 100 milyon dolarlık anlaşma imzaladı.
Elbit Systems, General Dynamics European Land Systems (GDELS) ile yaptığı anlaşma kapsamında 2027 sonuna kadar UT30 MK2 insansız kule sistemlerini teslim edecek. Kuleler, nişancı ve komutan görüş sistemleri, tanksavar füzeleri ve Seviye 4 balistik koruma özellikleriyle donatılmış olacak.
Şirketten yapılan açıklamada UT30 MK2’nin, aracın muharebe kabiliyetini artırırken araç içindeki personelin güvenliğini ön planda tuttuğu vurgulandı. Tamamen insansız çalışan sistem, zırhlı araçların hedefleri etkili biçimde imha etmesine olanak tanırken, personelin korunmasını sağlıyor.

UT30 MK2 sistemi hâlihazırda çeşitli ülkelerin silahlı kuvvetlerinde aktif olarak kullanılıyor. Modüler yapısı sayesinde farklı silah sistemleri ve sensörlerle entegre edilebilen sistem, gelişmiş durumsal farkındalık ve yüksek atış gücü sunuyor.
Kulenin entegre edileceği ASCOD platformları, İspanya ve Avusturya tarafından geliştirilen, çeşitli görevlere uyarlanabilen paletli zırhlı muharebe araçları olarak biliniyor. Sistemlerin hangi ülkeye teslim edileceği ise açıklanmadı. Ancak anlaşma, Letonya’nın İspanyol GDELS-Santa Bárbara Sistemas’tan 373 milyon avro değerinde 42 adet ASCOD aracı tedarik edeceğini duyurmasının hemen ardından geldi.
Letonya Savunma Bakanlığı, bu araçlarla ülkenin mekanize tugayındaki bir taburun modernize edileceğini açıkladı. Bakanlık, ek finansman sağlanması hâlinde daha fazla birliğin de bu araçlarla donatılabileceğini belirtti.