Fırkateyn Modernizasyonu
Mart 11, 2020Geleceğin Askeri Konferansı Ertelendi
Mart 13, 2020Bahar Kalkanı’nda Yerli Silahlar: Kısım-2 İnsansız Hava Araçları ve Akıllı Mühimmatlar
Bahar Kalkanı Harekâtı, yerli üretim insansız hava araçları için bir vitrin niteliğindeydi. Yalnızca Türk Silahlı Kuvvetleri için değil, dünya harp tarihine de yazılacak operasyonda, birçok ilk yaşandı. Operasyonda; Anka, Anka-S, Bayraktar TB2'nin yanı sıra MAM-L ve MAM-C; baş rolde idi.
Türk Ordusu, uzun yıllar ABD, Birleşik Krallık ve İsrail'den ithal edilen insansız hava araçlarını kullandı. Terörle mücadeleden sınır gözetlemeye ve kaçakçılığın önlenmesi gibi alanlarda kullanılan platformlar, başarılı kullanımları kadar yaşattıkları sorunlarla da gündeme geldi. Zamanın teknolojik şartları ve kısıtlı imkânları nedeniyle Türkiye, bu platformları istenen etkinlikte değerlendiremedi. Bahse konu sistemleri doğu ve güneydoğu bölgelerinde yoğun olarak kullanan Türkiye, imalatçı firmalara önemli miktarda geri bildirim sağlamaktaydı. Yerli insansız hava aracı üretme isteği ve firmalara sağladığı geri bildirimler, bu alandaki ilk adımlara zemin hazırladı. Yerli firmaların 1990'lı yılların sonlarına doğru başlattığı insansız hava aracı çalışmaları, 2010'lara gelinirken şekil almaya başladı ve ilk ürünler de ortaya çıkmaya başladı. Bu ürünlerden Bahar Kalkanı Operasyonu'nda da görev yükünü çeken Anka, ilk uçuşunu 30 Aralık 2010'da, platformun uydudan kontrol edilen ve ufuk ötesi menzillerde görev yapabilen modeli olan Anka-S ise 25 Aralık 2015'te ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Harekâtta görev alan bir diğer sistem olan TB2 ise ilk tam otomatik uçuş testini 2014'te gerçekleştirdi.
Operasyon, tarihte ilk defa iki düzenli ordunun mücadelesinde koordineli olarak İHA'dan hava taarruzu yaşanan herakât olarak tarihe geçti. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii üretimi Anka, Anka-S ve Baykar ürünü Bayraktar TB2'lerin bu başarısında, Roketsan üretimi MAM-L ve MAM-C mühimmatlarının da rolü çok büyük. Uzun menzilli tanksavar sistemi ihtiyacı doğrultusunda geliştirilen UMTAS füzelerinin motorsuz modeli olan MAM-L'ler, rejim kuvvetlerinin ağır zırhlı araçlarına karşı büyük bir başarı yakaladı. Cirit füzesinin yakıt ve motordan arındırılmışvaryantı olan MAM-C'er ise yumuşak hedeflere karşı görev aldı. Anka ailesi ve TB2'lerden bırakılan MAM ürün gamına mensup olan sistemler; hareketli hedeflere karşı dâhi başarıyla görev yaptı. Kimi zaman hava savunma sistemlerini dâhi imha eden platformların geliştirilmesi ve imalatında yer alan firmalar önemli teknolojik geri beslemeler aldı. Türk Silahlı Kuvvetleri de İHA kullanım doktrinlerini sahada test ederek gelecğin harekât tarzı olarak gösterilen inansız araç operasyonunu tarihte ilk defa bir düzenli orduya karşı koordineli olarak gerçekleştirerek önemli bir tecrübe etti.