Samur Nasıl Köprü Yapar?
Nisan 24, 2020Demir: 65 bin MPT 5.56 Üretildi
Nisan 26, 2020Atatürk, Fransa-Picardie Manevralarında Renklendirilmiş Görüntülerle
Tarihi görsel değeri olan görüntüleri Youtube hesabından paylaşan Fırat Gökdemir isimli koleksiyoner “1910 – Binbaşı Ali Fethi (Okyar) ve Kolağası Mustafa Kemal (Atatürk) Picardie Manevralarında” başlığı altında bugüne kadar renkli olarak paylaşılmamış görüntülere yer verdi. Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatında önemli yeri olan görüntüleri o güne ilişkin bilgilerle birlikte sunuyoruz.
Birinci Dünya Savaşı öncesinde Havacılığın yeni keşfedildiği dönemde Fransa’da gerçekleşen Picardie Manevralarını Mustafa Kemal Kolağası (ön yüzbaşı) rütbesiyle Osmanlı İmparatorluğu adına takip eden üç kişiden biridir.
Avrupa’da Fransa ve Almanya arasında gerilim artarken 1910 Eylül’ünde düzenlenen manevralar için Kuzey Fransa'daki Picardie bölgesi seçildi. Bu bölge hem Almanlara, hem de Birleşik Krallık’a komşuydu. Manevra, 17-21 Eylül 1910 tarihlerinde dört gün sürecek, manevraya Avrupa devletlerinin özellikle askeri kanadından gözlemciler davet edilecekti.
Üçüncü Ordu Kurmay Başkanı Ali Rıza Paşa başkanlığında Paris Askerî Ataşesi Fethi (Okyar), Binbaşı Selahaddin ve Kolağası Mustafa Kemal'in katılımına karar verilse de Ali Rıza Paşa sağlık sorunları nedeniyle manevralara katılamadı. Onun yerine heyete Fethi (Okyar) ’ın başkanlık etmesi kararlaştırıldı.
17 Eylül 1910'da manevralar, Birinci Dünya Savaşı yıllarında Fransız Orduları Baş Komutanı ve Mareşal olan General F. Foch'un komutasında başladı.
Manevraların daha çok Almanlara dönük bir strateji içinde planlandığı hemen anlaşılıyordu. Picardie Manevralarının ikinci günü, manevra alanı üzerinde alçaktan uçan iki uçak çarpıştı. Pilotları öldü. Çarpışmada parçalanan uçaklardan biri Mustafa Kemal Atatürk'ün on metre yakınına düştü.
Picardie Manevraları yapılırken gözlemciler harekâtı kritik ediyorlardı. Atatürk de harekâtta gözden kaçan zayıf noktaları belirtmişti. Onun bu eleştirileri sonucunda manevranın son günü akşamı verilen bir ziyafete binbaşıdan aşağı rütbeliler çağrılmadığı halde, Mustafa Kemal özel olarak çağrılmış, General Foch'la tanıştırılmıştır.
Mustafa Kemal Atatürk bu gezi sırasında edindiği tecrübelerle sosyal yaşamdan askeri teknolojik gelişmelere kadar pek çok konuda kendini geliştirme imkânı bulmuştur.