Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar NATO Savunma Bakanları Toplantısı İçin Brüksel’de
Mart 16, 2022OSTİM OSB’ye Uluslararası Standartlarda Müşteri Yönetim Sistemi Belgesi
Mart 17, 2022ASISGUARD Zırhlı Araçlara 360 Derece Görüş Yeteneği Kazandıracak
ASISGUARD Genel Müdürü Barış Düzgün, Ankara’da basın mensuplarıyla bir araya geldi; firmasının 2022 yılı planlarını ve hedeflerini anlattı.
Elektro-optik görüntüleme sistemlerine yönelik çalışmalar yürüttükleri belirten Düzgün, şöyle devam etti:
“Yakın zamanda Savunma Sanayii Başkanlığının modernizasyon projesi kapsamında 360 derece durumsal farkındalık projesinde 1000’e yakın araç için çevresel görüş sistemlerimiz seçildi. 1000’e yakın araca sistemlerimizi entegre etmek üzereyiz. İnsansız kara aracı BARKAN üzerinde elektro-optik 360 derece farkındalık sistemimiz var. Bu tecrübelerle elektro-optik ürün ailemizi genişlettik. Uzak mesafe zum kapasitesine sahip soğutmalı ve soğutmasız termal kameralar çıkardık. Zırhlı kara araçları ve sınır güvenlik sistemlerinde bu çözümleri kullanmayı amaçlıyoruz.”
Barış Düzgün, görüntüleme sistemlerinin yanı sıra komuta kontrol bilgisayarları, akıllı monitörler, konuşma ve görüntüleme sistemleriyle askeri araçlarda çok sayıda modernizasyon gerçekleştirdiklerini belirtti.
Asya’ya SONGAR İhracatı
ASISGUARD, SAHA Expo 2021’de bir Afrika ülkesi ile SONGAR dron sisteminin ihracatına yönelik sözleşme imzalamıştı.
Asisguard Genel Müdürü Barış Düzgün, gelişme ile ilgili olarak, “İki ülkeye Songar’ı ihraç ettik. Üç farklı ülke ile ciddi görüşmelerimiz var, sözleşme imzalama aşamasına geldik.” diyerek yeni ihracatların da yakın olduğu haberini vermişti.
Düzgün, basın mensuplarına yaptığı açıklamada 2022 yılı sonuna kadar 30’dan fazla SONGAR silahlı dron sisteminin ihraç edilmesinin hedeflendiğini söyledi.
Türkiye’deki projelerin ardından yurt dışından talepler almaya başladıklarını anlatan Düzgün, “Üç ülkede bu konuda son aşamaya geldik. Sadece kendi kamera sistemlerimiz yok, Türkiye’den farklı şirketlerin ürünlerinin olduğu bir sistem çözümü sunuyoruz.”ifadelerini kullandı.
Asya’da bir ülkeye SONGAR ihracatı için son aşamaya geldikleri bilgisini veren Düzgün, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Nisan ayında bunu açıklayabilir hale gelmeyi umuyoruz, sayısı da çok olacak gibi görünüyor. Silahlı dron ihracatında bu yıl farklı ülkelerde toplamda 30 adedin üzerine çıkacağımızı tahmin ediyorum. Bu bizim için başlangıçta oldukça önemli bir sayı. Diğer sistemlerde yaklaşık 1 yıldır 3-4 tane çok yüksek meblağlı proje kovalıyoruz. Bunlardan birisi nisan ayında sonuçlanırsa ki bu şirketin boyunun 3 katı büyüklüğünde bir proje. Son aşamasına gelmiş durumdayız. Şirketin 3 yılını kurtaracak büyüklükte bir proje olduğunu söyleyebilirim. Sınır güvenliğiyle ilgili SONGAR’ın, kameraların yanı sıra Türkiye’den 3-4 şirketin ürünlerinin dahil olduğu sistem seviyesinde bir proje olacak.”
ASISGUARD Genel Müdürü Barış Düzgün, 800 gramdan 2,5 kilogram ağırlığa kadar olan, 2-3 eksen stabilizasyon sağlayan gimballar geliştirip hem kendi dronlarında hem de farklı ürünlerde kullanılmasını amaçladıklarını belirtti.
SONGAR Dron Sistemleri
Gerçek zamanlı görüntü aktarım sistemine sahip olan SONGAR, uluslararası seviyede patentli olarak koruma altında olan stabilizasyon sistemine monte edilmiş makineli tüfek ile her uçuşunda tekli ve seri atış modu sunuyor.
Operatöre ateş etme onayı gelene kadar, çok katmanlı güvenlikle otonom olarak görevi icra ediyor.
SONGAR, tekli veya çoklu dron sistemiyle hedef bölgenin belirlenmesi, tehdidi etkisiz hale getirme, operasyon sonrası hasar tespiti gibi kritik birçok görevi yerine getiriyor.
Ayrıca, bağlantı kaybında dronun eve dönüşü, uçuş sırasında görev değişikliği, otonom ve manuel kontrol uçuş modları gibi görevler esnasında operatörün yükünü azaltmak için ergonomik ve kullanıcı dostu bir tasarıma sahip.