DEARSAN, Katar ile İki Hücumbot İçin Sözleşme İmzaladı
Mart 6, 2024İtalyan Donanmasına Ait Caio Duilio Muhribi Kızıldeniz’de Drone Düşürdü
Mart 7, 2024ARES Tersanesi Yeni Korvet Tasarımını DIMDEX 2024 Fuarında Tanıttı
Türk gemi üreticisi ARES, 4-6 Mart 2024 tarihleri arasında Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen DIMDEX 2024 fuarında en yeni korvet tasarımı olan ARES 76’yı tanıttı.
Donanmalar, gelişen muharebe konseptleri nedeniyle çok amaçlı, nispeten daha kısa boylu, orta deplasmanlı savaş gemisi platformlarını belirleme eğiliminde. “ARES 76 Corvette”, sahip olduğu özellikler sayesinde tüm bu gereksinimleri kolaylıkla ve kompakt bir şekilde karşılayabiliyor.
Temel nitelikleri ile ARES 76 Korveti, üç ana savaş türünde de güçlü bir muharebe gücüne sahip; ancak faydalı yük çeşitliliği onu diğerlerinden ayırıyor. Faydalı yükün hedefe yönlendirilmesi için sensörler, kompakt bir savaş yönetim sistemi (SYS) ile bir araya getirildi. ASELSAN’ın EH (Elektronik Harp) paketi, 3D/4D radar ile elektronik olarak tespit edilebilen potansiyel tehdit ve hedef bilgilerini, ASELSAN EOS (Elektro-Optik Suit) sistemi ise aynı bilgileri görsel olarak tespit ve teşhis edebiliyor. Bu değerli veriler Link-16-22 TDL sensörleri ile uyumlu çalışarak hassas hedef tespiti ve taktik resim üretimine olanak sağlıyor. Geminin hafif, tam donanımlı VTOL İHA’sı ile tespit ve teşhis olasılığı en üst düzeye çıkarılıyor.
ARES 76 Korveti, Deniz Ateş Desteği için bir adet MKE A.Ş./Türkiye tarafından geliştirilen 76 mm deniz topu, dört adet (opsiyonel olarak sekiz) ROKETSAN’ın kendini kanıtlamış Atmaca Güdümlü Mermisi (250 km menzilli) ve iki adet 12.7 mm (RWS-Remote Weapon System) uzak silah istasyonu ile Su Üstü Savunma (ASuW-Anti Surface Warfare) ihtiyaçlarını karşılıyor.
ARES 76 Korveti benzer büyüklükteki diğer gemilerden ayıran temel özelliklerden biri de Denizaltı Savunma Harbi (DSH) konseptine yönelik faydalı yük çeşitliliği. ROKETSAN’ın dört adet Orka Hafif Torpidosu ve altı fırlatıcılı ASW Roket Sistemi, METEKSAN’ın YAKAMOS Gövdeye Monteli/RT sonar çözümleri ile tespit edilen denizaltı unsurlarını ve tehditleri bertaraf edebiliyor. Önemli destekleyici sensörler ve elektronik sistemler arasında XBT Fırlatma Sistemi ve Sualtı Telefonu yer alıyor.
Ares Tersanesi’nin yeni korveti, sahip olduğu geniş kabiliyetler sayesinde, Hava Savunma Harbi görev fonksiyonunu icra ederken, kendisini veya Yüksek Değerli Birimi (YDB) ve görev grubunu korumak için en üst seviyede zırhlama yapabiliyor. 3D/4D radardan elde edilen verilerin güvenilir bir şekilde değerlendirilmesini müteakip, saldıran füzeler MKE tarafından geliştirilen Chaff Decoy sistemleri kullanılarak pasif veya ASELSAN GÖKSUR PDMS sistemleri kullanılarak aktif olarak etkisiz hale getirilebilmekte. ARES 76 Korveti, son kullanıcının ISR (Intelligence Surveillance Reconnaissance), ASW (Anti-Submarine Warfare) veya KAMA (Kamikaze) gibi harekât konseptine bağlı olarak çeşitli tiplerde ULAQ USV’leri (İnsansız Suüstü Araçları) konuşlandırabiliyor ve kurtarabiliyor.
Korvetler, tüm bu gelişmiş silah sistemleri ve sensörleri barındırabilmek için sağlam ve özenle düşünülmüş bir platform mimarisi gerektirmekte. Bu gereklilik, en ileri tasarım, olağanüstü denizde kalabilme özellikleri ve dalgalı denizlerden en az etkilenecek ve mürettebat için birinci sınıf yaşam ve çalışma alanları sağlayacak platform yeteneklerinin de geliştirilmesini gerektirmekte. En az personel gereksinimi ile optimum fayda sağlamak için platformun üstünlüğü ve elektronik yetenekleri çok önemli. Bu özellikleri benzer büyüklükteki savaş gemilerindeki mürettebatın yarısından daha azı ile sunan ARES 76 Korvetini işletmek için ise 50 kişiden az kalifiye mürettebata ihtiyaç var.