
Geleceğin Harekât Ortamı İçin Yeni Senaryolar Aranıyor: GHOST-2 Başvuruları Başladı
Temmuz 3, 2025
Rheinmetall, Avrupa’dan Gelen Rekor Mühimmat Siparişini Açıkladı
Temmuz 4, 2025Altınay’dan Küresel Büyüme Hamlesi

2014 yılında Altınay Teknoloji Grubu bünyesinde kurulan Altınay Savunma Teknolojileri, 2024’te başarıyla tamamladığı halka arz süreciyle yeni bir büyüme dönemine girdi. Üretim kapasitesini ve iş hacmini iki katına çıkaran şirket, küresel ilk 100 savunma sanayii şirketi arasına girmeyi stratejik hedef olarak belirledi.

Altınay Savunma Teknolojileri Genel Müdürü Z. Burak Mercan, “Bugün ulaştığımız ölçek ve performansla 500 milyon dolarlık ciro eşiğini aşabileceğimizi görüyoruz. TUSAŞ, ASELSAN, Baykar gibi devlerin yer aldığı bu ligde yer alma kararlılığımızı üretim gücümüz ve teknoloji yatırımlarımızla sürdürüyoruz” dedi.
Üretimde Yükseliş, Yatırımla Geldi
2024 yılında Kocaeli Dilovası’nda 25 milyon dolarlık yatırımla kurulan Üretim Teknolojileri Merkezi kısa sürede tam kapasiteye ulaştı. Şirket, bu yıl cirosunun yüzde 70’ini üretimden elde etmeyi hedefliyor. Bugüne kadar 236 milyon dolar değerinde 246 projeyi tamamlayan Altınay, şu anda 90 aktif projeyle 200 milyon doları aşkın iş stokuna sahip.
İhracatta Yeni Faz: Doğrudan Küresel Pazarlara Açılım
Bugüne kadar daha çok dolaylı ihracatla ilerleyen Altınay, yeni dönemde kendi çözümlerini doğrudan ihraç etmeyi hedefliyor. 2023’te satışlarının yüzde 15’i ihracattan gelen şirket, bu oranı 2025’te yüzde 20’ye çıkarmayı planlıyor. Bu stratejinin ilk örneği, BAE merkezli EDGE Group ile TAAC üzerinden imzalanan iniş takımı geliştirme sözleşmesi oldu. Malezya merkezli PM Defence ile yapılan iş birliği de, iştirak DASAL üzerinden bölgesel etkinliğin arttığını gösteriyor.
Mercan, “Avrupa ülkelerinin artan savunma bütçeleri, Türk savunma sanayii için önemli fırsatlar sunuyor. Avrupa artık öncelikli hedef pazarlarımızdan biri” dedi.
Yüksek Teknoloji ve Çift Kullanım Odağı
Altınay, yalnızca savunma sistemleri değil, sivil kullanıma yönelik yüksek teknoloji çözümleri de geliştiriyor. Yapay zekâ destekli robot sistemlerinden yeni nesil hava araçlarına kadar geniş bir yelpazede çalışan şirket, savunma mühendisliğinden elde ettiği bilgi birikimini sağlık gibi farklı alanlara da taşıyor. Bu kapsamda, ABD’den ithal edilen robotik bir medikal cihazın yerlileştirilmesi üzerinde çalışmalar yürütülüyor. Ayrıca TUSAŞ ile birlikte yürütülen orman yangınlarını erken tespit etmeye yönelik drone sistemi de bu vizyonun bir parçası.
Küresel Platformlara Entegre Teknoloji

Altınay’ın yüzde 100 iştiraki DASAL, döner kanatlı dikey kalkış İHA’lar alanında üretim yaparken; TAAC Havacılık Teknolojileri, KAAN, HÜRJET, HÜRKUŞ ve GÖKBEY projelerine yönelik iniş takımı ve kontrol sistemleri geliştiriyor. Altınay Savunma Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve TAAC Genel Müdürü Enis Ata, “Altınay’ın vizyonu doğrultusunda TAAC olarak yalnızca yerli ve milli çözümler üretmekle kalmıyor, aynı zamanda bu çözümleri küresel platformlara entegre etmeye odaklanıyoruz. Milli Muharip Uçak KAAN, HÜRJET, HÜRKUŞ ve GÖKBEY gibi stratejik projelerde geliştirdiğimiz iniş takımı, uçuş kontrol ve test sistemleriyle sadece Türk savunma sanayiine değil uluslararası alanda da kritik katkılar sağlıyoruz. Amacımız, bu sistemleri hem iç pazarda hem yurt dışındaki büyük üretici platformlara entegre edebilecek kabiliyette, rekabetçi bir teknoloji ortağı olmak” ifadelerini kullandı.