Kahire’yi ziyaret eden Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile Mısırlı mevkidaşı Samih Şükri bir araya geldi. Ortak basın açıklaması yapan bakanlar, iki ülkenin münhasır ekonomik bölge (MEB) anlaşması imzaladığını duyurdu.
Bakan Şükri, anlaşmanın iki ülkenin de özellikle petrol ve gaz rezervleri vaad eden münhasır ekonomik bölgedeki mevcut kaynakları azami şekilde kullanılabilmesine olanak sağlayacağını ifade etti. Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias ise anlaşmanın “uluslararası hukuk çerçevesinde olduğunu” öne sürdü.
Türkiye’den konuyla ilgili olarak “İmzalandığı açıklanan sözde deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşması Türkiye için yok hükmündedir” açıklaması geldi. Türk Dışişleri Bakanlığı, “Sözde sınırlandırılan alan, Birleşmiş Milletlere de bildirilen Türk kıta sahanlığı içinde yer almaktadır” ifadesine yer verdi.
Libya ile Münhasır Ekonomik Bölge çalışmasının mimarı müstafi Tümamiral Cihat Yaycı’nın başkanı olduğu Bahçeşehir Üniversitesi Denizcilik ve Global Strateji Merkezi’nden (BAUDEGS) de bir açıklama geldi:
BAUDEGS: “Antlaşmanın Türkiye’nin hukuki haklarını gasp ettiği ortadadır. MEB’in bize ait olduğunu göstermek için bölgeye askeri gemi göndermek anlamlı bir çözüm yolu değildir zira askeri gemiler her yerde özgürce eğitimlerini yürütebilmektedir. Bu bölgenin bize ait olduğunu göstermek ve haklarımıza sahip çıkmak için ivedilikle bölgeye sismik araştırma ya da sondaj gemisi göndermek gerekmektedir. Ayrıca, en önemlisi ise hiç vakit kaybetmeden İsrail ve Lübnan ile de antlaşma yapmışçasına Doğu Akdeniz’de ivedilikle MEB ilan edilmelidir.”
Mısır ile Yunanistan Türkiye'nin Libya ile imzaladığı deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşmasının uluslararası hukukun ihlali olduğunu savunuyor.
Yunanistan Haziran (2020) ayında ise İtalya ile İyon Denizi'ndeki egemenlik haklarını paylaştıran bir MEB anlaşması imzalamıştı.
French soldiers scan the horizon for possible threats with the French weapon system during exercise Ramstein Legacy 22. NATO and partner nations are taking part in exercise Ramstein Legacy 22, a NATO large-scale live-fire air defence exercise. Seventeen Allied and partner countries trained in Estonia, Latvia, Lithuania and Poland with aircraft, missile defence systems and electronic warfare systems from 6 to 10 June 2022.