Yüksek Askeri Şûra Kararları (Tamamı)
Ağustos 6, 2022Mini Gözcü İHA TOGAN Envanterde
Ağustos 7, 2022Acı Suriye Tecrübesi Işığında Hisar-A Otonom Aracı
28 Şubat 2020 tarihinde Suriye’den gelen ilk haberler feciydi.
Resmi açıklama henüz yapılmamıştı ve sosyal medyada bir komando taburumuzun tamamen yok olduğu yönünde paylaşımlar yapılıyordu.
Resmi açıklama yapılınca durumun vehameti ortaya çıktı.
Rejime ait savaş uçaklarının saldırısında 33 asker şehit olmuş, 32 asker yaralanmıştı.
Elbette gereken cevap verilmiş; 200’ün üzerinde rejim hedefi SİHA ve kara ateş destek vasıtalarıyla vurulmuş, 329 rejim askeri etkisiz hâle getirilmişti.
Tabii ki ne yapılırsa yapılsın, şehit olan Mehmetçikleri geri getirebilmek mümkün değildi.
ASELSAN, zaten yürütmekte olduğu çalışmalara hız verdi ve bir daha böyle acı olaylar yaşanmaması için Hisar-A Otonom Aracı’nı geliştirdi.
Sistem, Suriye’deki saldırıdan dokuz ay sonra, 12 Kasım 2020’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı bir törenle kamuoyuna tanıtıldı.
Hisar-A Otonom Aracı; hedef tespit, teşhis, takip ve füze atışı fonksiyonlarını tam otonom olarak gerçekleştirebilen bir hava savunma füze sistemi.
Sistemin taşıyıcı platformu paletli ve zırhlı.
Bu sayede sistem; zırhlı mekanize birlikler ile birlikte her türlü arazi şartında hareket edebiliyor, hızlı konuşlanabiliyor, kısa reaksiyon süresi ve hızlı mevzi değiştirme kabiliyetleri ile intikal hâlindeki zırhlı birliklerin hava savunma ihtiyacını etkin şekilde karşılıyor.
Özellikle sınır ötesi operasyonlarda, hareketli birliklerin nokta hava savunması için söz konusu yetenekler büyük önem taşıyor.
Otonom sistemin öncü birliklerle hareket kabiliyeti, deniz aşırı operasyonlar ve çıkarma görevleri için de önem kazanıyor ve aynı zamanda üs, liman, lojistik merkez gibi değerli sabit tesislerin hava savunmasında da kullanılabiliyor.
Sistem, 4 adet atışa hazır füzesi ile savaş uçakları, helikopterler, silahlı ve silahsız insansız hava araçları, seyir füzeleri ve havadan karaya füzelere karşı 15 kilometreye kadar önleme menzili sağlıyor.