
CANiK, Birleşik Krallık’ta Sahada Gücünü Gösterdi
Temmuz 7, 2025
Fransa, KC-135 Filosuna MARCOTTE29 Uçuşuyla Veda Etti
Temmuz 9, 2025DESAN Tersanesi, Malezya Sahil Güvenlik Gemisi Projesinde Üretim Aşamasına Geçti

Türkiye’nin köklü tersanelerinden DESAN Tersanesi, Malezya Sahil Güvenlik Komutanlığı (MMEA) için inşa edeceği Çok Maksatlı Sahil Güvenlik Gemisi projesinde önemli bir aşamaya geçti. 9 Temmuz 2025 tarihinde düzenlenen sac kesme töreniyle geminin inşa süreci resmen başladı. Malezyalı yetkililer törene çevrim içi olarak katıldı.
Proje kapsamında Türkiye’de inşa edilecek olan 99 metre uzunluğundaki gemi, 20 Mart 2027 tarihinde Malezya makamlarına teslim edilecek. Teslimatın ardından platform, MMEA envanterindeki en büyük gemi unvanını taşıyacak.
Gemi; ASELSAN ve HAVELSAN tarafından sağlanan ileri teknoloji sistemlerle donatılacak. Platform üzerinde silah sistemleri, haberleşme ve elektronik altyapı, ayrıca dikey iniş-kalkış yapabilen insansız hava araçları (VTOL İHA) gibi çok maksatlı kabiliyetler yer alacak. Gemi, yapım ve tasarım süreci boyunca Türk Loydu tarafından sertifikalandırılacak.

DESAN Kaptanoğlu Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Cenk İsmail Kaptanoğlu, törende yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Bugün burada birlikte gemi inşa sürecine fiilen başlamış olduk. DESAN olarak heyecanlı ve gururluyuz. Bu proje, Türkiye’nin denizcilik ve savunma sanayiinde ulaştığı yetkinliğin önemli bir yansıması olacak. Gemi, sahip olduğu özelliklerle Malezya Sahil Güvenliği için yeni bir kapasite ve yetenek oluşturacak. Aynı zamanda, iki ülke arasındaki yapıcı ve uzun vadeli iş birliğini derinleştirecek. Türkiye’de geliştirilmiş çözümlerin uluslararası alanda tercih edilmesinden ve buna katkıda bulunmaktan gurur duyuyoruz.”
Projenin sac kesme töreni, denizcilik sektöründe bir gemi inşasının ilk resmi adımı olarak kabul ediliyor. Bu törenle birlikte geminin gövdesinde kullanılacak ilk çelik levha kesiliyor; bu da projenin resmî başlangıcını simgeliyor.
DESAN’ın bu projesi, hem Türkiye’nin yerli gemi inşa kabiliyetini uluslararası ölçekte sergilemesi, hem de Türkiye–Malezya savunma iş birliğinin derinleştirilmesi açısından stratejik öneme sahip bir adım olarak değerlendiriliyor.