
ROKETSAN Stratejik İş Ortaklığı Zirvesi’nde Hedeflerini Açıklandı
Şubat 25, 2025
SYS Grup Şirketleri, Yeni Ürünlerle Avrupa’da Vitrine Çıkıyor
Şubat 25, 2025Türkiye, Havacılıkta Küresel Liderlik Hedefliyor

Türkiye, havacılık ve savunma sanayiinde ihracat ve teknolojik kabiliyetlerde büyürken, uluslararası alanda güçlü bir konum elde etmeyi hedefliyor.
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, SAHA MİHENK 2. Milli Havacılık Endüstrisi Çalıştayı’nda sektörün büyüyen potansiyelini ve geleceğe dair hedeflerini değerlendirdi. Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Sanayi Bölgesi’nde (HAB) gerçekleştirilen etkinlikte, havacılık ve savunma sanayiinin büyüyen ihracat hacmi, teknolojik kabiliyetleri ve sektördeki yönelimler ele alındı.

Türkiye’nin Havacılık ve Savunma Sanayii Atılımı
Bakan Kacır, Türkiye’nin havacılıkta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonuyla büyük bir atılım yaptığını vurgulayarak;
“Artık gökyüzüne imzasını atan bir Türkiye var. Bayraktar AKINCI, KIZILELMA, ANKA ve AKSUNGUR gibi platformlarla silahlı insansız hava araçlarında dünya lideriyiz. KAAN, jet eğitim uçağı ve helikopter üreten bir ülkeyiz.” dedi.
Havacılık yapısalları alanında büyük bir ihracat hacmi yakalandığını belirten Kacır, “Geçtiğimiz yıl 1 milyar dolar ihracat hacmine ve 10 milyar dolar sözleşme büyüklüğüne ulaştık. Savunma ve havacılık ihracatımıza 7 milyar dolardan fazla katkı sunduk.” ifadelerini kullandı.
Kacır, uçak motoru üretiminde elde edilen başarılara da dikkat çekerek;
“SOM, ATMACA ve ÇAKIR gibi füzelerimizde kullanılan turbojet motorları Kale Havacılık tarafından üretiliyor. TEİ tarafından geliştirilen TS1400 turboşaft motoru ilk uçuş testlerini başarıyla tamamladı. KAAN ve KIZILELMA için geliştirilen TF6000 turbofan motorunun prototipini ürettik. Türkiye, savunma ve havacılıkta Avrupa’nın parlayan yıldızıdır.” diye konuştu.

İhracat Başarıları ve Teknolojik Yatırımlar
Savunma sanayiinin ihracat hedeflerini değerlendiren T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ise, “Savunma sanayii firmalarımız son iki yılda toplam değeri 20 milyar dolara ulaşan sözleşmeler imzaladı. Artan ihracat hacmimiz ve sahada kendini ispat eden sistemlerimizle, iki yıl içinde 2 haneli milyar dolar ihracat yapan ülkeler arasına girmeyi hedefliyoruz.” dedi.
Görgün, savunma sanayiinin büyük bir ekosistem haline geldiğini belirterek, “Sektörün 15 milyar dolarlık cirosu, 3 milyar dolarlık AR-GE harcaması, 1100’den fazla projesi ve 100 milyar doları aşkın proje hacmi bulunuyor. 3 bin 500’den fazla firma ve 90 bin çalışanımızla ekonomiye büyük katı sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin havacılık sanayiindeki yol haritasına da değinen Görgün;
“SAHA MİHENK, sektörün uluslararası kalite standartlarına uyumu ve sertifikasyon süreçlerinin yerlileştirilmesi amacıyla oluşturulmuş kritik bir yapılanmadır. ROKETSAN, yerli denetçiler tarafından denetlenen ve Türk Loydu tarafından sertifikalandırılan ilk firma oldu. ASELSAN ve HAVELSAN da uluslararası kalite standartlarına uygun şekilde sertifikasyon süreçlerinde önemli aşamalar kaydetti.” dedi.
